Mensen schuiven aan om de presidentiële kantoren in Colombo te bezoeken.
AFP or licensors

Omstreden president zou Sri Lanka proberen te ontvluchten, volgende week wil parlement opvolger kiezen

Gotabaya Rajapaksa, de omstreden president van Sri Lanka, zou het land willen ontvluchten, na het massale protest van het voorbije weekend. Het parlement is van plan om volgende week een nieuwe president aan te wijzen. De belangrijkste oppositieleider heeft al zijn kandidatuur gesteld. 

Gotabaya Rajapaksa zal morgen (woensdag) aftreden als president van Sri Lanka. Dat werd afgelopen weekend aangekondigd na massaal protest, waarbij het presidentiële paleis door betogers werd ingenomen. 

De president zou premier Ranil Wickremesinghe officieel op de hoogte hebben gebracht van zijn voornemen om af te treden. De premier zelf kondigde het voorbije weekend ook aan om op te stappen. 

Het ziet er evenwel naar uit dat de president nog vóór woensdag het land uit wil. Waar hij zich nu bevindt, is niet duidelijk. Volgens sommige bronnen zou hij vanmorgen zijn tegengehouden op de internationale luchthaven van Colombo, de officiële luchthaven van Sri Lanka. Daar zou hij hebben willen inchecken bij de VIP-balie, maar de migratiediensten zouden hem niet de vereiste stempels hebben willen geven. 

Eerder was zijn broer Basil Rayapaksa, die tot enkele maanden geleden minister van Financiën was, dezelfde behandeling te beurt gevallen.

Marineschip

Mogelijk probeert Gotabaya Rajapaksa met zijn entourage nu via de zee uit Sri Lanka weg te komen. Nu hij nog president is, is hij ook officieel aanvoerder van het leger, waardoor hij militaire middelen ter beschikking heeft. 

Mogelijk wordt hij met een marineschip naar de Malediven of India gebracht, waar hij een vlucht naar Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) zou kunnen nemen. Dubai is volgens de meeste media de plaats waar de president en zijn broer asiel willen vinden. 

Het voorbije weekend werd Gotabaya Rajapaksa met een schip van de marine naar een militaire basis in het noordoosten van de eilandstaat gebracht, kort voor zijn residentie werd bestormd door woedende betogers. Een legerhelikopter bracht hem terug naar Colombo, vanwaar hij nu dus naar het buitenland wil vertrekken. Mogelijk kan dat ook nog met een militair vliegtuig vanop een luchtmachtbasis.

Nieuwe president op 20 juli?

De betogers in Colombo zijn in elk geval van plan om de ambtswoningen en de kantoren van de president en de premier te blijven bezetten tot de leiders daadwerkelijk ontslag hebben genomen. De veiligheidsdiensten doen vooralsnog geen poging om de betogers te ontzetten. 

Het parlement is intussen overeengekomen om op 20 juli een nieuwe president aan te wijzen. De grootste oppositiepartij draagt Sajith Premadasa, zoon van een gewezen president, voor als kandidaat.  

Sri Lanka is failliet en zit in een diepe economische crisis. De bevolking houdt de president en de regering verantwoordelijk voor de malaise.

Meest gelezen