Morgan Stanley: Kortstondig beursfeestje is alweer voorbij

Zakenbank Morgan Stanley verwacht dat de recente rally van de S&P 500 spoedig ten einde komt: de analisten ramen dat de winsten per aandeel gemiddeld met 8 procent zullen dalen. De sterke dollar en de inflatie hebben gevolgen voor de bedrijfswinsten. Voor ex-hedgefondsmanager en tv-persoonlijkheid Jim Cramer, echter, hebben de verkopers al de markt verlaten, en zou de rally op koers kunnen blijven.

Het zijn verschrikkelijke tijden voor de aandelenmarkten, die het slechtste halfjaar in meer dan 50 jaar achter de rug hebben. Maar het is duidelijk dat de belangrijke Amerikaanse beursindex S&P 500 zich sinds 16 juni, op 3.666,77 punten het laagste punt van het jaar bereikte, langzaam aan het herstellen is. De index heeft vanaf die datum in bijna een maand tijd meer dan 5 procent gewonnen. De kloof tussen nu en het begin van het jaar (toen de index zijn all-time high bereikte) is ook kleiner geworden: het verschil ligt weer onder de 20 procent.

Veel beleggers zullen zich nu afvragen of dit betekent dat de bodem eindelijk bereikt is. Maar volgens de Wall Street-bank Morgan zal dit kleine herstel niet blijven duren.

Het is het begin van een nieuw kwartaal, en de bedrijven gaan hun resultaten over het vorige kwartaal bekendmaken. Zwaard van Damocles: de bank verwacht een gemiddelde daling met 8 procent, als gevolg van de sterkte van de dollar en de inflatie. Dat zegt zij in een rapport waaruit Business Insider citeert.

Gevolgen van de sterke dollar

Door de inflatie en de renteverhogingen staat de dollar sterk tegenover andere munten. De euro, bijvoorbeeld, was op maandag binnen een cent van pariteit met de greenback en bereikte dat symbolische niveau op dinsdag. In een jaar tijd is de dollarindex, die de valuta van de VS vergelijkt met een reeks valuta, met 16 procent gestegen. Voor bedrijven met internationale activiteiten is dit een beperking, maar het heeft ook gevolgen voor de verkoop van Amerikaanse producten in het buitenland, omdat die duurder worden.

“Dit kon niet op een slechter moment komen, nu de bedrijven al te kampen hebben met winstmargedruk als gevolg van kosteninflatie, hogere/ongewenste voorraden en een tragere vraag”, zegt Mike Wilson van Morgan Stanley.

Voor de analist is deze sterkte van de dollar dus een reden te meer om te denken dat de resultaten inderdaad lager zullen zijn. In ieder geval kan de aankondiging van slechter dan verwachte resultaten een aandeel snel doen dalen, als er tenminste geen ander goed nieuws is dat deze aankondigingen vergezelt. De sinds half juni aan de gang zijnde beursrally zou dus tot een einde kunnen komen.

Een dollar die aan kracht inboet, zou de situatie (enigszins) kunnen veranderen, maar dat zal waarschijnlijk niet onmiddellijk gebeuren. De munt blijft winnen met de renteverhogingen van de Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken. Aan het eind van de maand komen de gouverneurs van de Fed weer bijeen. Er wordt nog een verhoging met 0,5 of 0,75 procentpunt verwacht.

“Verkopers hebben de markt verlaten”

Maar voor andere deskundigen hoeven beleggers niet per se te wachten op een vertraging van de waarde van de dollar voor een solide rally – de markt zou al min of meer duurzaam zijn.

Voor Jim Cramer, presentator van ‘Mad Money‘ op de zakenzender CNBC, zouden de verkopers de markt verlaten hebben en komt er een einde aan de turbulentie van de laatste maanden. “Iedereen probeert eerder dan iemand anders uit deze markt te stappen, maar op dit moment denk ik dat veel mensen die zouden gaan verkopen al vertrokken zijn, wat betekent dat we in de toekomst nog voor positieve verrassingen kunnen komen te staan”, zegt hij.

Voor Cramer heeft de markt al veel slecht nieuws geabsorbeerd en verteerd. Aankondigingen van slechte bedrijfsresultaten, of inflatiecijfers voor zowel consumenten als producenten (die nog steeds hoog zullen zijn, maar tekenen van afkoeling zullen vertonen, meent de presentator) zullen de beleggers natuurlijk afschrikken. Maar na het effect van de aankondigingen zouden de kopers weer moeten aantrekken.

Al deze aankondigingen, die in de komende dagen en weken zullen komen, zullen van cruciaal belang zijn om te zien wat de markttendens is. Sowieso ben je op de beurs nooit zeker van je stuk.

(lb; kg)

Meer