Jonas Hamers / ImageGlobe

Waarom we in Vlaanderen slechtere lucht inademen dan in Wallonië

De luchtkwaliteit in Vlaanderen is volgens het Europese Milieuagentschap slechter dan in Wallonië, en dat verbaast professor bio-ingenieurswetenschappen Roeland Samson (UAntwerpen) niet. “Vlaanderen is dichter bevolkt, wat meer uitstoot van onder andere verkeer en huisverwarming betekent. Daarnaast hebben we hier intensieve veeteelt, wat indirect tot extra fijnstofuitstoot leidt.”

De Belgische steden, en al zeker de Vlaamse, blijven in de Europese middenmoot hangen wat fijnstofvervuiling betreft. Dat blijkt uit gegevens die het Europees Milieuagentschap verzamelde. Professor bio-ingenieurswetenschappen Roeland Samson (UAntwerpen) kijkt er niet van op. “Wij zijn een heel dichtbevolkt land met een enorme hoeveelheid wagens, een heel dicht netwerk van wegen en veel industrie.”

Dat is nog meer het geval in Vlaanderen dan in Wallonië. “Vlaanderen is nog dichter bevolkt, wat meer uitstoot van bijvoorbeeld verkeer en huisverwarming betekent. Daarnaast hebben we hier ook intensieve veeteelt, wat indirect tot extra fijnstofuitstoot leidt.”

"Meer open plekken"

Ondanks dat schrijft Samson wonen in grootsteden niet af. “Het is zeer ecologisch omdat je weinig nood hebt aan verplaatsingen met de wagen. Ding is dat stadsinwoners net te lijden hebben aan mensen die met de auto naar steden afzakken. Door de dichtbevolktheid en de nauwe straten kan de wind vervuiling niet wegblazen. Op dat vlak moet het roer omgegooid worden: verbrandingsmotoren moeten worden buiten gehouden, en er moeten open plekken worden gecreëerd.”

Wel positief is dat de uitstoot van stikstof in ons land de voorbije dertig jaar sterk is gedaald. “Er zijn gigantische inspanningen geleverd”, erkent Samson. “Maar we zitten nog altijd boven de veilige grens. Het moet beter, want we zitten jaarlijks in Vlaanderen nog met duizenden doden, en dat zijn er duizenden te veel. We mogen dat niet acceptabel vinden.

"Te traag"

Volgens Samson zitten we op het juiste spoor, al “gaat dat spoor te traag”. “Als we inzetten op snelle maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit, is dat ook goed voor het klimaat. We maken dag na dag mee hoe de klimaatsverandering meer en meer zijn tol begint te eisen. Eigenlijk zijn snelle maatregelen een win-winsituatie voor veel problemen waar we mee kampen.”

Die aanpak gebeurt best op Europees niveau. “De lage-emissiezones die we nu zien in verschillende Vlaamse steden, worden naar mijn mening best over heel Europa ingevoerd. We moeten veel strenger worden op de uitstootnormen. Men heeft dat al in het vizier, maar veel te traag.”

Meest gelezen