Secretaris-generaal OESO: “We kunnen alleen de stijgende olieprijzen stoppen door meer olie op de markt te brengen”

De olieprijs is de afgelopen dagen lichtjes gedaald. Dat neemt niet weg dat we nog altijd fors meer moeten betalen voor het zwarte goud dan een jaar geleden. Zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt zal de olieprijs zeer volatiel blijven. “We moeten het aanbod vergroten als we de stijgende prijzen willen stoppen”, zegt Mathias Cormann, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De olieprijzen zitten sinds dit najaar al de lift. Veel landen hebben toen de coronamaatregelen fors versoepeld of volledig laten varen. Daardoor kregen de economieën wereldwijd opnieuw ademruimte, met stijgende olieprijzen als gevolg. Maar het is pas toen de oorlog in Oekraïne uitbrak dat de olieprijzen echt de hoogte inschoten. Begin juni kostte een vat Brent-olie, de referentieprijs voor olie in onze contreien, meer dan 120 dollar. Vandaag betaal je ongeveer 100 dollar voor een vat. Een jaar geleden was dat slechts 74 dollar.

Alternatieven voor olie

“De oorlog in Oekraïne eist een zware tol van de wereld”, zegt Cormann in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Dat conflict leidt tot tragere groei, stijgende inflatie, hoge energieprijzen en voedselonzekerheid. Vladimir Poetin zou beter zijn strijd staken.”

Volgens hem kunnen we de olieprijzen enkel binnen de perken houden als we het aanbod vergroten en alternatieven zoeken voor het zwarte goud. “Mijn boodschap is dat de wereld over opties beschikt in de context van een mondiale markteconomie … door de productie uit andere bronnen op te voeren, kunnen we ervoor zorgen dat de prijs zich stabiliseert op een adequater niveau”, klinkt het.

Prijsplafond olie

Cormann reageert in het interview ook op de speech die Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, donderdag gaf in Bali voor de ministers van Financiën en centrale bankiers uit de G20-landen. Yellen hield daarbij een pleidooi voor het instellen van een prijsplafond voor Russische olie. Dat is volgens haar een van de krachtigste wapens waarmee we de torenhoge inflatie kunnen bestrijden.

“Dat is zeker iets dat de ministers uit de G20-landen zullen bespreken”, merkt de secretaris-generaal van de OESO op. “Elke maatregel om het aanbod te vergroten zal de prijs van olie doen dalen en zal het gewenste effect hebben.”

Toch lijkt niet iedereen ervan overtuigd te zijn dat een prijsplafond zal werken. De Amerikaanse bank JPMorgan waarschuwde eerder al dat zo’n maatregel net kan leiden tot hogere olieprijzen. Rusland zou namelijk kunnen reageren met een verlaging van de olieproductie. Volgens de financiële instelling kan de olieprijs in het slechtste geval stijgen tot 380 dollar per vat.

(as)

Meer