België koopt nog 30.000 vaccindosissen tegen de apenpokken

België koopt nog eens 30.000 vaccindosissen tegen het apenpokkenvirus. Dat laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten. "Zodra we de extra dosissen ontvangen, hopelijk vroeg in het najaar, gaan we meer risicopersonen kunnen uitnodigen voor vaccinatie." In ons land raakten ondertussen al 224 mensen besmet met de apenpokken.

Sinds begin mei verspreidt het apenpokkenvirus zich in Europa en daarbuiten. Ook in ons land werd eind mei een eerste besmetting vastgesteld. Ondertussen zitten we al aan 224 bevestigde gevallen, allemaal mannen tussen 20 en 62 jaar (volgens de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano). "We hebben het apenpokkenprobleem niet onder controle", waarschuwde viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) nog afgelopen woensdag. 

Apenpokken?

Het apenpokkenvirus circuleert vaker in West- en Centraal-Afrika, maar dook begin mei ook in verschillende andere landen op. Het virus veroorzaakt koorts en typische huidletsels, vergelijkbaar met waterpokken. De letsels kunnen overal op het lichaam voorkomen. De meeste gevallen zijn mild en veroorzaken zelden ernstige ziekte bij gezonde volwassenen. De symptomen verdwijnen gewoonlijk spontaan binnen de 2 tot 4 weken. 

30.000 extra dosissen

Ons land probeert het aantal besmettingen in te dijken door mensen die een hoogrisicocontact hadden, te vaccineren tegen het virus. Daarvoor kochten we eerder 3.040 dosissen van het Jynneos-vaccin. Dat beperkte aantal wordt nu aangevuld met nog eens 30.000 dosissen, goed om 15.000 Belgen te beschermen.  

"Er wordt maximaal gesensibiliseerd, maar tegelijkertijd blijven de cijfers oplopen en moeten we goed voorbereid zijn", laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) optekenen in een persbericht. "Zodra we de extra dosissen ontvangen, hopelijk vroeg in het najaar, gaan we meer risicopersonen kunnen uitnodigen voor vaccinatie."

Er wordt maximaal gesensibiliseerd, maar tegelijkertijd blijven de cijfers oplopen en moeten we goed voorbereid zijn

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit)

Strikte voorwaarden

Omdat er slechts weinig vaccins zijn, werden er strikte voorwaarden voor vaccinatie vastgelegd. Op dit moment komen enkel mensen die een "zeer hoog risicocontact" hebben gehad met een persoon die besmet is met apenpokken in aanmerking voor vaccinatie. Voorbeelden daarvan zijn de seksuele partner of mensen die langdurig huid-op-huidcontact hadden met een patiënt met huiduitslag. Ook personen die in hetzelfde huishouden wonen of zorgpersoneel dat zonder de juiste beschermingsmiddelen in contact kwam met een patiënt, kan gevaccineerd worden. 

Die vaccinatie gebeurt best binnen de 4 dagen na het contact. Wie niet tegen de klassieke pokken ingeënt is, moet twee dosissen krijgen, met 28 dagen tussentijd. De beslissing tot vaccinatie wordt op individuele basis genomen door de arts in één van de 9 referentiecentra, samen met de regionale gezondheidsautoriteit en de risicopersoon zelf.

Voor de nieuwe dosissen wordt er gedacht aan personen die nu al een PrEP-behandeling krijgen om zich te beschermen tegen HIV en aan gezondheidswerkers in de referentiecentra. Om dit te bepalen, wordt een nieuw advies gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad. 

De meest voorkomende bijwerkingen van het vaccin zijn hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, vermoeidheid en reacties op de injectieplaats zoals roodheid, jeuk of zwelling. De vaccins zullen waarschijnlijk minder ongewenste reacties veroorzaken dan de traditionele pokkenvaccins.

Meest gelezen