Tweede poging: centrum vandaag opnieuw ontruimd om vliegtuigbom te ontmantelen

© thv

© thv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een groot deel van het centrum van Veurne zal vanmiddag vanaf 15 uur opnieuw worden ontruimd voor de tweede poging om een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken.

Tommy Huyghebaert

Bij graafwerken voor de bouw van residentie Retorica op de Houtmarkt in Veurne stootten arbeiders dinsdag op een Amerikaanse vliegtuigbom. 70 centimeter groot en 125 kilo zwaar, waarvan de helft puur springstof. Het springtuig stond op scherp en mocht op geen enkele manier worden gemanipuleerd omdat er dan ontploffingsgevaar was. Om 15.42 uur kondigde burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) het algemeen nood- en interventieplan van Veurne af. Een tachtigtal gezinnen en heel wat ondernemers werden gevraagd hun huizen en zaken binnen een grote perimeter rond de vindplaats zo snel als mogelijk te verlaten. De evacuatie verliep bijzonder vlot en er was ook geen sprake van grote paniek bij de omwonenden.

Opvangplaats

Jan Vandenbussche (29) moest niet alleen zijn gelijknamige vastgoedkantoor in de Nieuwpoortstraat sluiten, maar ook zijn appartement op de Houtmarkt verlaten. “Voor de zekerheid neem ik onze lieve kat Louis mee. Je weet maar nooit wat er gebeurt of hoe lang de evacuatie duurt.” Jan, zijn vrouw Hanne en Louis vonden gisteren tijdelijk onderdak bij familie. Andere bewoners van de centrumstraten die niet bij kennissen terechtkonden, waren welkom in dienstencentrum De Zonnebloem, waar een opvangplaats werd ingericht. Een dertigtal bewoners en even groot aantal kinderen van de naschoolse opvang van basisschool College Houtmarkt vonden er tijdelijk onderdak.

LEES MEER: VIDEO. Bom gevonden bij graafwerken

Tegen 19 uur kregen de bewoners het nieuws te horen dat ze huiswaarts konden. In een adem werd wel vermeld dat ze vandaag opnieuw hun huizen en zaken moeten achterlaten voor een tweede poging om de Amerikaanse vliegtuigbom te ontmantelen die jarenlang onder de drukbezochte feestzaal Rethorika lag.

“De zone werd nu wel vrijgegeven, maar morgen (nvdr. vandaag) sluiten we vanaf 15 uur dezelfde straten af en evacueren we opnieuw alle bewoners”, zegt burgemeester Peter Roose. De pogingen van ontmijningsdienst Dovo om de ontstekingen van de bom te verwijderen, mislukten. Toch kan iedereen veilig naar huis omdat de specialisten de vliegtuigbom stabiliseerden en dieper in de put legden. De bom vormt geen enkel risico voor de buurtbewoners. Ook de nabijgelegen scholen kunnen open en de wekelijkse markt op woensdag wordt niet gecanceld.”

Omdat het afsluiten van de centrumstraten gelijkloopt met het einde van de werkdag, is de kans groot dat de Veurnse wegen vandaag opnieuw dichtslibben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen