Themabeeld ©  Shutterstock

Belgische handelaar in luxeauto’s opgepakt in Spanje voor witwassen van miljoenen drugsgeld

In het Spaanse Marbella is eind juni een Belg gearresteerd voor het witwassen van miljoenen euro’s aan zwart geld uit de Antwerpse drugshandel. Dat meldt Europol woensdag.

jvh

De Belgische hoofdverdachte werd op 23 juni gearresteerd in Marbella, hij zou de criminele operatie geleid hebben. Ook een vermoedelijke handlanger van de man werd daarbij meegenomen voor verhoor. Bij beide mannen thuis werden vier vuurwapens in beslag genomen.

De criminele groep zou drugsnetwerken voorzien hebben van witwasdiensten: het geld van de drugshandel werd eerst in België verzameld, waarna met dat geld in een ander Europees land luxevoertuigen – met een prijskaartje van meer dan 100.000 euro – werd gekocht, zodat de illegale oorsprong van het geld verhuld werd. Die auto’s werden vervolgens geëxporteerd naar andere landen waar ze eerst werden verhuurd, en daarna verkocht.

Gekende tactiek

“Criminelen gebruiken vaak dure activa zoals auto’s, boten, luxevliegtuigen en sieraden om illegale fondsen te verhullen, en die later om te zetten in schoon geld”, aldus Europol. “Dergelijke dure aankopen geven criminelen de mogelijkheid om in één transactie aanzienlijke geldbedragen te legitimeren. Bij gebruik van contant geld als betaalmiddel komen de fondsen in het reguliere financiële systeem terecht, waardoor de oorsprong van de transactie wordt verwijderd, en de mogelijkheid om de bron te traceren wordt bemoeilijkt.”

Het onderzoek naar de organisatie – door de Belgische Federale Gerechtelijke Politie en de Spaanse Policía Nacional, in samenwerking met Europol – loopt al twee jaar, daarbij werd beslag gelegd op 2,3 miljoen euro. De in Spanje aangehouden verdachte wacht nu op uitlevering aan België.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer