Themabeeld ©  Shutterstock

Europese Commissie wil gasverbruik met 15 procent indijken tot lente volgend jaar

De Europese Commissie stelt voor om het gasverbruik in de Europese Unie tussen 1 augustus en 31 maart met 15 procent terug te schroeven. Dat besparingsplan moet het continent wapenen voor een winter zonder of met fors ingeperkte gasleveringen uit Rusland.

jvh
Bron: BELGA

“Bespaar gas voor een veilige winter”, zo heet het plan waarmee de Commissie een antwoord wil bieden op de inzet van gasleveringen als oorlogswapen. Uitgangspunt is dat de lidstaten op vrijwillige basis gedurende acht maanden hun gasconsumptie met 15 procent verminderen. Er ligt daarnaast echter ook een verordening op tafel die deze doelstelling bindend kan maken in een noodscenario waarin ernstige tekorten dreigen. 

De Commissie vraagt de lidstaten om tegen eind september een update van hun nationale noodplannen te maken waarin ze uit de doeken doen hoe ze de gasbesparing gaan realiseren. Om hen te begeleiden, publiceerde de Commissie een plan met maatregelen, principes en criteria om gas te besparen. De klemtoon ligt op de vervanging van gas door andere brandstoffen en energiebesparingen in alle sectoren. Bedoeling is de aanvoer voor de gezinnen, essentiële dienstverleners zoals ziekenhuizen en bepaalde essentiële industrietakken te vrijwaren. 

De Commissie beklemtoont dat de lidstaten deze zomer moeten beginnen met besparingen en het vervangen van gas, zodat er meer gas kan opgeslagen worden voor de winter. Eerder al werd afgesproken dat de reserves tegen november voor 80 procent gevuld moeten zijn. Prioriteit gaat naar het vervangen van gas door hernieuwbare bronnen, maar de Commissie erkent dat ook een  tijdelijke overstap naar kolen, olie of kernenergie noodzakelijk kan blijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer