Gaspijpleidingen Nord Stream 1 in het Duitse Lubmin

Er stroomt weer gas door Nord Stream 1, de pijpleiding tussen Rusland en Duitsland

Er stroomt weer gas door de Nord Stream 1-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland, na de jaarlijkse onderhoudswerken. Dat heeft een woordvoerder van Nord Stream AG bekendgemaakt. Het gas zou bij de laatste telling ongeveer even snel stromen als voor het onderhoud, wat neerkomt op 67 miljoen kubieke meter per dag. De voorbije weken was er enige bezorgdheid dat de Russische president Vladimir Poetin de gaskraan niet meer (volledig) zou opendraaien.

Net zoals elk jaar zijn er in de zomer onderhoudswerken aan Nord Stream 1, de gaspijpleiding onder de Baltische Zee die wordt gebruikt om Russisch gas aan Duitsland te leveren. Een routineklus waar normaal niemand van wakker ligt. Maar dat was dit jaar anders.

Door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties vanuit het Westen werd gevreesd dat Rusland de onderhoudswerken zou gebruiken om de gaskraan niet meer of niet volledig open te draaien. Vandaag zouden we te weten komen of dat het geval zou zijn. De onderhoudswerken, die op 11 juli gestart waren, zouden dan afgerond zijn.

Een woordvoerder van Nord Stream AG heeft nu bevestigd dat de gasleveringen na het onderhoud effectief hervat zijn. "Er stroomt weer gas", klinkt het bij het Franse persagentschap AP. Het gas zou ongeveer even snel stromen als voor het onderhoud, wat neerkomt op 67 miljoen kubieke meter per dag. "Dat komt overeen met 40 procent benutting van de maximumcapaciteit", aldus de woordvoerder. De aangekondigde hoeveelheden kunnen echter in de loop van de dag nog veranderen.

De Duitse gasnetbeheerder Gascade had gisteren al bevestiging gehad dat er vanaf vanmorgen 6 uur opnieuw gasleveringen uit Rusland zouden binnenkomen. Het Russische staatsbedrijf Gazprom had afgelopen nacht aangekondigd dat zowat 530 gigawattuur zou worden geleverd, ofwel ongeveer 30 procent van de capaciteit.  

BEKIJK - "Het zou evengoed kunnen dat de capaciteit volgende week weer teruggeschroefd wordt naar 20 procent", zegt Mathieu Blondeel, onderzoeker Energiepolitiek:

Videospeler inladen...

Poetin: "Gazprom zal zijn verplichtingen nakomen"

De Russische president Vladimir Poetin verzekerde dinsdagavond dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zijn verplichtingen tegenover zijn klanten volledig zou nakomen. Maar hij zei ook dat het heropstarten van Nord Stream 1 niet volledig van Rusland afhangt. Een gasturbine van het Duitse bedrijf Siemens speelt daarbij een cruciale rol.

De gasturbine zou essentieel zijn om de pijpleiding op volle kracht te laten functioneren, maar was lange tijd in herstelling in Canada. Officieel is de defecte turbine ook de reden waarom Rusland de gasleveringen aan Duitsland vorige maand al met 60 procent terugschroefde.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet woensdag weten dat de turbine inmiddels op weg is naar Rusland en dus niet als excuus kan worden gebruikt om de gasleveringen niet opnieuw volledig op te starten. "Er zijn trouwens nog andere oplossingen. Het is niet de enige turbine in de wereld die past, er zijn nog identieke turbines beschikbaar."

BEKIJK - Poetin: "We pompen nu dagelijks 60 miljoen kubieke meter gas naar Duitsland"

Videospeler inladen...

Gasverbruik beperken

De Europese Commissie kwam gisteren met het voorstel om het gasverbruik in de Europese Unie tussen 1 augustus en 31 maart met 15 procent te beperken, om zo de fors verminderde gasleveringen op te vangen komende winter. 

"Rusland beschouwt gas als een politiek wapen, dus moeten we op Europees niveau een politiek antwoord bieden", zei Europees commissaris Frans Timmermans gisteren. "We moeten nú gas besparen om onze huizen warm te houden en onze industrie draaiende te houden als de winter eraan komt."

Meest gelezen