Rusland en Oekraïne "ondertekenen  in Turkije akkoord over Oekraïens graan"

Rusland en Oekraïne zullen vanmiddag in Turkije een overeenkomst ondertekenen over de heropstart van de export van graan. Dat zegt althans het kabinet van de Turkse president Erdogan. Momenteel wordt als gevolg van de oorlog meer dan 20 miljoen ton graan geblokkeerd in de Oekraïense havens. 

Oekraïne en Rusland worden samen de graanschuur van Europa genoemd, en Oekraïne voert veel graan uit naar de rest van de wereld. 90 procent van die uitvoer gebeurde voor de oorlog via de havens aan de Zwarte Zee. Door de Russische bezetting van zowat het hele zuiden van het land, kan dat niet meer.

Met alle gevolgen van dien: de graanexport loopt enorm veel vertraging op en dreigt in veel arme landen tot een voedselcrisis te leiden. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ligt momenteel zo'n 20 miljoen ton graan ongebruikt te wachten. 

BEKIJK - "We kunnen voorkomen dat honderdduizenden tot miljoenen mensen hun voeding niet meer kunnen betalen", zegt VN-vicewoordvoerder Farhan Haq:

Videospeler inladen...

Dolmabahçepaleis

Hulporganisaties wereldwijd deden de voorbije maanden een oproep aan de Russische president Poetin om Oekraïne weer toe te laten om graan te exporteren, en de laatste weken zetten zowel de Verenigde Naties als Turkije zich in voor een deal tussen Rusland en Oekraïne.

Vorige week hadden de partijen al een principeakkoord bereikt. Daarbij raakten ze het eens over controles op de graanuitvoer, een manier om schepen te beschermen en de oprichting van een gezamenlijk controlecentrum aan de Bosporus bij Istanboel.

De Turkse president Erdogan, secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres en vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne komen vanmiddag samen in het Dolmabahçepaleis in Istanbul, volgens president Erdogan om definitief de deal te bezegelen.

Meest gelezen