© ATV

Raad van State geeft Wilrijkse scouts gelijk: groep mag op kampterrein in La Roche blijven

De scoutsgroep uit Wilrijk die dinsdag een politiebevel kreeg om hun kampterrein in La Roche te verlaten na klachten wegens overlast, mag dan toch in La Roche blijven. Dat heeft de Raad van State woensdagavond beslist na een spoedprocedure.

edb, jvh, mtm, jtp, fpo

De Raad van State heeft de scoutsgroep gelijk gegeven via een spoedprocedure en schorst de beslissing van de burgemeester. Ze stelt vast dat de verantwoordelijken van het kamp er niet vooraf van op de hoogte zijn gebracht dat die maatregel overwogen werd. Bovendien zijn ze door de burgemeester niet gehoord voordat hij die beslissing genomen heeft. De Raad van State is bovendien van oordeel dat de maatregel overdreven is ten opzichte van de bezwaren waarop hij steunt.

Burgemeester Guy Gilloteaux van La Roche betreurt “ten zeerste” de gang van zaken, zo reageerde hij eerder vandaag op de juridische procedure. “Ik moet nu eenmaal mijn verantwoordelijkheid nemen. De spoedprocedure bij de Raad van State doet namelijk niets af aan de vaststelling dat er zowel op het vlak van hygiëne, van veiligheid en van geluidsoverlast problemen geweest zijn, en dat zijn precies drie domeinen waar ik als burgemeester verantwoordelijk voor ben.”

 ©  Marc Gysens

Gilloteaux: “Ik wil vooral die kinderen geen trauma bezorgen door er de politie op af te sturen om het kamp te laten ontruimen. Ik wil zeker niet provoceren, integendeel”, benadrukt hij. “Als de Raad van State mijn beslissing ongedaan maakt, kan ik daar enkel nota van nemen.”

LEES OOK. Burgemeester La Roche vraagt 250 scouts uit Wilrijk terrein te verlaten wegens geluidsoverlast en hygiëneproblemen: “Nooit eerder geziene maatregel”

Geen GAS-boetes

Scouts en Gidsen Vlaanderen is van plan om het incident met alle betrokkenen te bespreken zodat gelijkaardige situaties “in de toekomst vermeden kunnen worden”. Volgens woordvoerder Jan Van Reusel mag er inderdaad verantwoordelijkheid verwacht worden van de scoutsleiding, maar moet het gemeentebestuur op zijn beurt ook een zekere “maturiteit” tonen.

 ©  Marc Gysens

De woordvoerder vraagt zich af waarom het gemeentebestuur bijvoorbeeld geen GAS-boetes heeft uitgeschreven als dat nodig bleek, maar meteen alle kinderen naar huis wou sturen. “We blijven het zeer jammer vinden en hadden gehoopt dat er via redelijkheid een oplossing was gekomen”, klinkt het.

Residentiële wijk

De scoutsgroep stapte naar de Raad van State toen een gesprek met de burgemeester woensdag niets opleverde. “Ze hebben al drie, vier, vijf kansen gekregen”, zei Gilloteaux eerder op die dag.

De leiding van Scouts Oosterveld is het daar niet mee eens. “De eerste nacht is er politie langsgeweest omwille van nachtlawaai”, groepsleider Joris Keersmaekers geeft zijn versie.“Toen waren er nog geen leden aanwezig, enkel leiding. Sindsdien zijn we stil geweest en hebben we nog amper muziek gespeeld. We hebben de politie noch de burgemeester gehoord sinds die ene keer, tot gisteren plots twee combi’s op ons terrein reden. We vielen uit de lucht.”

Leider Vincent Jacobs en groepsleider Joris Keersmaekers. ©  Marc Gysens

Wie er wel af en toe langskwam, waren buurtbewoners. Het terrein dat de scouts last minute vonden, ligt dan ook niet in een ver bos – waar er al wat luider gepraat en gefeest kan worden – maar naast een residentiële wijk in Samrée. “We hebben een vijftal keer bezoek gehad van mensen uit de buurt. Als zij een klacht hadden, gaven we daar meteen gevolg aan. Het ging er altijd vriendelijk aan toe. De burgemeester ziet die bezoekjes als ‘waarschuwing’, maar als leiding maak je daar geen spel van.”

Chemisch toilet

De burgemeester en politie hadden het over klachten van lawaai, hygiëne en een brandende vuurkorf. “Er heeft naar ons weten één buurtbewoner geklaagd over lawaai”, vertelt Joris. “We hebben een rondvraag gedaan bij de andere huizen in de buurt van het terrein. Zij zeiden allemaal dat ze geen geluidsoverlast hebben gehad.” De groepsleider geeft wel toe dat er na twee regendagen een vuurkorf werd aangestoken door enkele leiding, ondanks het verbod omwille van de droogte. “Daar gingen we in de fout.”

 ©  Marc Gysens

En dan zijn er nog de sanitaire voorzieningen, nooit echt een propere boel op bivak. Volgens Gilloteaux ontbrak een chemisch toilet. “Dat is er bijna nooit op een scoutskamp. Wij bouwen een hudo (een houten constructie boven een put, red.). Volgens de burgemeester was die aanvankelijk oké, maar dan vond hij ‘m weer niet goed genoeg afgedekt.” Er zou ook toiletpapier in tuinen van buurtbewoners gevonden zijn. “Met 180 kinderen kunnen we niet vermijden dat er af en toe eentje naar toilet gaat in een veld of een bos”, klinkt het.

Nog nooit meegemaakt

“We hebben nooit in de geschiedenis van onze scoutsgroep zoiets meegemaakt”, zegt Joris gedecideerd. “Ik hoorde weleens van scoutsgroepen die naar huis gestuurd werden, maar dan omwille van diefstal, brandstichting, voortdurende geluidsoverlast,... Veel ergere feiten dan dit.” Volgens de groep was de maatregel “totaal disproportioneel”. “Veel ouders lieten ons al weten dat zij die beslissing ook veel te streng vonden.”

Volgens de groepsleider maakte de burgemeester een inschattingsfout. “Nu zegt hij dat een groep van 250 te veel is voor Samrée, omdat er maar 400 inwoners zijn. Daar had hij iets eerder aan mogen denken. We vermoeden dat hij ons uit medelijden aanvaard heeft, en daardoor niet goed over de gevolgen heeft nagedacht.” Scouts Oosterveld klopte pas twee weken geleden in nood aan bij de burgemeester, nadat ze op de allerlaatste moment hun kampterrein in Hotton kwijtspeelden.

LEES OOK. Meerdere jeugdbewegingen last minute zonder kampterrein omdat beruchte boer contract verbreekt: “Wel voorschot betaald”

De ouders ontvingen dinsdagavond laat een mailtje, de leden werden vanmorgen op de hoogte gebracht van de situatie. “Vooral onze jongste leden waren heel verdrietig. Zij komen later op kamp aan en zijn hier nog maar drie dagen. We probeerden over te gaan tot de orde van de dag, maar je voelde dat er spanning was.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER