De nieuwe buitenlandminister Hadja Lahbib (links) dinsdag bij de onthulling van mini-Maidan naast de Oekraïense zaakgelastigde Nathalia Anoshyna, in Mini-Europa.  ©  BELGA

Buitenlandminister Lahbib. ©  BELGA

1 / 2
thumbnail: De nieuwe buitenlandminister Hadja Lahbib (links) dinsdag bij de onthulling van mini-Maidan naast de Oekraïense zaakgelastigde Nathalia Anoshyna, in Mini-Europa.  
thumbnail: Buitenlandminister Lahbib. 

Relatie tussen Oekraïne en België onder spanning door uitlekken van eerder bezoek van buitenlandminister Lahbib aan de Krim

De aanstelling van de nieuwe federale buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) leidt mogelijk tot een diplomatiek haar in de boter tussen ons land en Oekraïne. Aanleiding daarvoor is een bezoek van Lahbib vorig jaar, toen ze nog voor de RTBF als journaliste aan de slag was, aan een theaterfestival op de Krim. Dat ze het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland binnenkwam via Moskou zet kwaad bloed in Oekraïne. Dat meldt VRT.

joro
Bron: VRT

In haar vorige leven als journaliste trok Lahbib in juli 2021 voor een reportage naar de Krim, om een theaterfestival bij te wonen en onder meer ook het Livadiapaleis, waar de conferentie van Jalta plaatsvond op het einde van de Tweede Wereldoorlog, te bezoeken. Ze gaf toen toe dat ze een Russisch visum nodig had om te landen in Simferopol. Dat betekent volgens VRT-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw dat ze hoogstwaarschijnlijk via Moskou op de Krim vloog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat laatste ligt volgens Balliauw erg gevoelig in Oekraïne. Het is immers een schending van de Oekraïense wet die stelt dat de Krim enkel mag bereikt worden via Oekraïens grondgebied. Die procedure is omslachtig, maar als je ze niet volgt kan Oekraïne je drie jaar lang de toegang tot het land ontzeggen.

Erg vervelend voor Lahbib, want bij haar aantreden als buitenlandminister gaf ze aan van de oorlog in Oekraïne een prioriteit te willen maken en zei ze zo snel als mogelijk een bezoek te willen brengen aan Kyiv, om de goede banden die er zijn tussen beide landen vast te houden.

Maar onder meer nadat N-VA-kamerlid Peter De Roover op Twitter het bezoek van Lahbib aan de Krim onder de aandacht bracht, brak er in de Oekraïense (sociale) media een storm van protest los. Hoewel Lahbib meermaals heeft aangegeven de Oekraïense zaak ten volle te steunen, onder meer toen ze dinsdag in aanwezigheid van de Oekraïense zaakgelastigde een mini-Maidan opende in Mini-Europa aan de Heizel in Brussel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ontmoeting met Zelensky?

Maar in de huidige omstandigheden lijkt het weinig waarschijnlijk dat prominente Oekraïense politici als president Zelensky en buitenlandminister Koeleba op de foto willen met Lahbib. Het zou opnieuw het mediaprotest aanwakkeren en de Oekraïense regering heeft ongetwijfeld andere katten te geselen. Er zal ongetwijfeld wat diplomatiek masseerwerk aan te pas moeten komen om de ruis op de lijn tussen Brussel en Kyiv weg te nemen. Maar beide landen zijn alleszins beducht voor een openlijk conflict tussen de twee bondgenoten.

Een detailbeeld van mini-Maidan, de nieuwste beeltenis in Mini-Europa in Brussel. ©  ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER