N-VA werpt nieuwe vragen op over reis van Hadja Lahbib naar festival op de Krim

Oppositiepartij N-VA werpt nieuwe vragen op over de reis die kersvers minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) vorige zomer heeft gemaakt naar de Krim. Lahbib was toen nog journalist bij de Franstalige openbare omroep RTBF en bracht verslag uit over een festival op het schiereiland dat eigenlijk tot Oekraïne behoort, maar in 2014 door Rusland is geannexeerd. 

Na haar aanstelling tot minister, twee weken geleden, is aan het licht gekomen dat Hadja Lahbib vorig jaar als journalist naar de Krim is gereisd. "Ze was daar niet als oorlogscorrespondent - dan is het logisch dat ze naar dat gebied gaat - maar als cultuurjournalist", zegt Kamerfractieleider Peter De Roover aan VRT NWS. Hoe ze naar de Krim is gereisd, is niet glashelder, maar in elk geval beschouwt Oekraïne een reis via de Russische hoofdstad Moskou als illegaal.

"Ik heb zelf geen verwijten, maar ik heb vragen", zegt De Roover. "De eerste vraag is of zij effectief bij die reis de Oekraïense wetgeving heeft overtreden. Ten tweede: was zij zich ervan bewust dat dit festival georganiseerd is door een organisatie geleid door de dochter van Poetin in het kader van een Russische propagandaweek? Werd zij uitgenodigd? En waarom is daar bij haar aantreden niet onmiddellijk duidelijkheid over verschaft?" 

"Oekraïne is een zwaartepunt van ons buitenlands beleid", zegt De Roover nog. "Dan denk ik dat er geen misverstanden mogen bestaan over hoe zij daar vorig jaar als journalist tegenover stond."

Meest gelezen