Scouts slaken zucht van opluchting nu ze mogen blijven op kampeerplek: “En nee, we gaan dit niet vieren met een uitbundig feest”

 ©  Marc Gysens

Een zucht van opluchting gaat door het zomerkamp van de Wilrijkse Scouts Oosterveld in Samrée, een gehuchtje bij La Roche in de Ardennen. De burgemeester wilde hen er weg omdat ze voor te veel overlast zorgden, met name voor één buurvrouw. Maar de Raad van State gaf hem ongelijk.

Frank Poosen

De scouts van Wilrijk bestaan dit jaar zestig jaar. Hun zomerkamp zou een groot feest worden. Helaas. Hun oorspronkelijke bivakplaats was dubbelgeboekt, waardoor ze moesten uitwijken naar een ander terrein. Daar liep het al de eerste nacht – nog voor het kamp officieel begon – mis.

Marita Simons (75), de enige buur van het terrein, wist niet dat een jeugdbeweging naast haar huis zou neerstrijken en was danig geschrokken in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 juli, zegt ze.

LEES OOK. Marita (75), de enige buurvrouw van de scouts in La Roche: “Alsof er een leger woeste Vikingen in mijn tuin stond”

Burgemeester Guy Gilloteaux (MR) was verbolgen. “We hebben die scoutsgroep uit de nood geholpen met een nieuw terrein. Heel dankbaar waren ze niet.” Gilloteaux zegt dat hij de scouts op de hoogte bracht van de klacht, en ook van nog van vier andere die later bij hem binnenliepen. De scoutsgroep uit Wilrijk beweert dat dat niet zo is.

“Genoeg is genoeg”

Het nachtlawaai – dat geven ze grif toe – heeft zich volgens Keersmaekers beperkt tot de eerste drie nachten. “Toen waren onze leden hier nog niet. Met de leiding hebben we alle masten en tenten opgezet en – wel ja – wat te uitbundig gefeest. Toen de mensen kwamen klagen, hebben we beloofd dat het niet meer zou gebeuren.”

Dat is niet wat de burgemeester hoorde tijdens de jaarlijkse rommelmarkt in Samrée, afgelopen zondag. Zeker twintig inwoners zijn bij me komen klagen.” Dat was de druppel, zegt hij. “Dinsdag heb ik een arrest getekend, dat ze bij politiebevel 24 uur de tijd kregen om het terrein te verlaten. Genoeg is genoeg.”

De politie overhandigde het bevel dinsdag om 16 uur aan de scoutsleiding. Woensdag om 16 uur moesten ze weg zijn. “We wisten écht niet waar dit vandaan kwam”, zegt Vincent Jacobs, de scoutsleider die het kamp praktisch in goede banen leidde. “Na die eerste klachten hebben we ons rustig gehouden. ”

Geen onmens

Burgemeester Gilloteaux beweerde woensdag in de vooravond dat hij nooit de politie zou inschakelen om het terrein te ontzetten. “Ik ben geen onmens. Het zijn nog kinderen. De leiding weet dat ze weg moeten. Het is aan hen om de wet na te leven.”

Maar die leiding trok woensdag naar de Raad van State om de beslissing van de burgemeester met een spoedprocedure aan te vechten. Ze kregen gelijk. Volgens de Raad van State stond het bevel van de burgemeester niet in verhouding met de gepleegde feiten. De burgemeester respecteert de beslissing, zei hij. “Ook al betreur ik ze.” De scouts slaakten een zucht van opluchting. “We zijn heel tevreden. En neen, we gaan deze uitspraak niet vieren met een uitbundig feest.”

COMMENTAAR. “Praten lijkt stilaan vervangen door een klacht indienen. Dat is het weigeren van wederzijds overleg”

bekijk ook

De scouts van Wilrijk doen hun verhaal

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen