radio 2

Sint-Truiden heeft als eerste Vlaamse stad alle openbare verlichting vervangen door ledverlichting

Sint-Truiden heeft op minder dan drie jaar tijd al zijn openbare verlichting omgebouwd naar zuinigere ledverlichting. Daardoor kan de stad voor haar verlichting een derde energie besparen en moet ze 160.000 euro per jaar minder betalen.  

De stad Sint-Truiden besliste in 2020 om de openbare verlichting tegen 2023 te vervangen door zuinigere ledverlichting.  Om dat mogelijk te maken tekende de stad een overeenkomst met netbeheerder Fluvius. Enkele dagen geleden is de laatste lamp omgebouwd. 

We zijn de eerste stad die haar volledig verlichtingspark omgezet heeft in ledverlichting, en dat in nog geen drie jaar tijd

Ingrid Kempeneers, waarnemend burgemeester Sint-Truiden

"Het voordeel van die Led-verlichting is vooral dat ze zuiniger is", zegt schepen Johan Mas (Open VLD). "Zeker in tijden waarin stroom veel duurder wordt." Het is ook een primeur voor Vlaanderen, gaat waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) verder. "We zijn de eerste stad die haar volledig verlichtingspark omgezet heeft in ledverlichting, en dat in nog geen drie jaar tijd."

En dat heeft zowel voor het milieu als voor de stadsklas voordelen. Ingrid Kempeneers: "We verbruikten in 2019 2,5 miljoen kWh elektriciteit voor de verlichting, we gaan nu naar 1,7 miljoen. We stootten toen 600.000 kg CO2 uit, nu nog 400.000." Daardoor kan de stad 160.000 euro op jaarbasis besparen, besluit Kempeneers. 

Samen met Fluvius gaat de stad nu bekijken of er bepaalde zones zijn waar het licht wat minder intens kan of op bepaalde uren helemaal gedoofd kan worden. Zo kan de stad nog elektriciteit besparen. 

Meest gelezen