MR-voorzitter Bouchez bijt van zich af: "Stop absurde en laag politieke bashing van Lahbib"

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pikt de kritiek niet op kersvers minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib naar aanleiding van een reis naar de Krim die ze vorig jaar als RTBF-journaliste maakte, via Rusland. Omdat die reis in de ogen van Oekraïne onacceptabel is, bemoeilijkt dit haar functioneren. Door de Russische invasie staat Oekraïne momenteel met stip bovenaan de internationale politieke agenda, en een minister van Buitenlandse Zaken die niet echt welkom is in Kiev is in dergelijke omstandigheden niet bepaald handig. 

"De absurde en laag politieke bashing moet stoppen. Het stoort enkelen dat een buitengewone vrouw als Hadja Lahbib zoveel bekwaamheid, kennis en vooral levenservaring heeft die ze zelf niet hebben" twittert Georges-Louis Bouchez. Hij refereert aan de kritiek van twee oud-ministers van Buitenlandse Zaken op de aanstelling van Lahbib.

"Ik kan u zeggen dat dit geen goede zaak is voor België", zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) in "Het NIeuwsblad". "Dit schaadt het imago van ons land." De Gucht vindt het niet kunnen dat Lahbib nu hoofd is van de Belgische diplomatie en vorig jaar als journaliste via Rusland naar de Krim is gereisd. Zoiets ligt op zijn zachtst gezegd moeilijk in Oekraïne: de Krim is in 2014 geannexeerd door Moskou en vandaag heeft Kiev te maken met een regelrechte Russische invasie op zijn grondgebied.

"In diplomatieke kringen begrijpt men niet waarom zo lichtzinnig een minister van Buitenlandse Zaken is aangeduid", vindt De Gucht. "Bouchez had moeten (laten) checken of alles in orde is, en dat was duidelijk niet zo."

De MR-voorzitter reageert als door een wesp gestoken en heeft het over "de grote Karel De Gucht die evenveel diplomatieke incidenten heeft veroorzaakt als hij fouten heeft gemaakt". 

Oud-minister van Buitenlandse Zaken en ex-NAVO-secretaris-generaal Willy Claes (Vooruit) zit op dezelfde lijn als De Gucht. "Dit is echt een probleem voor Buitenlandse Zaken en de regering", zegt hij in "Het Nieuwsblad". "Zo'n incident op een moment dat goede relaties met Oekraïne heel belangrijk zijn: dat is synoniem voor ernstig kredietverlies."

Ook hier gaat Bouchez resoluut in de tegenaanval. "Lessen krijgen van iemand die ontslag heeft moeten nemen bij de NAVO door een corruptie-affaire is onfatsoenlijk",  twittert de MR-voorzitter.

"Ze zoeken een beetje aandacht… Helaas op de kap van anderen", aldus Georges-Louis Bouchez. "Als sommigen zich vervelen, dat ze echte analyses maken over de echte uitdagingen in deze periode, in plaats van een lamentabel spel te spelen."

Kamerlid Theo Francken (N-VA), die nochtans vaak op dezelfde lijn van Georges-Louis Bouchez zit, valt zijn spitsbroeder af. Ook hij ziet "een diplomatiek en politiek probleem".

Ook nu toont Bouchez zich niet onder de indruk. 

Hij sneert terug met een citaat uit een boek van Francken waar die de Russische realpolitik een bron van inspiratie noemt. Al doet Francken dat dan wel in een migratiecontext.

Voorlopig houdt de MR-voorzitter het bij zijn tweets over de kwestie. Onze vraag voor een interview wimpelt hij af.

Meest gelezen