Direct naar artikelinhoud
Nieuws

▶ Vincent Van Quickenborne: ‘Oekraïense regering bevestigt in brief vertrouwen te behouden in minister Hadja Lahbib’

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.Beeld BELGA

Kersvers minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib (MR) heeft een duidelijke brief geschreven naar haar collega van Buitenlandse Zaken in Oekraïne waarin ze benadrukt dat, ondanks haar bezoek aan de Krim, ze toch de annexatie veroordeelt. Eergisteren is er een antwoord gekomen van haar Oekraïense collega, die zegt dat ze geen seconde twijfelt aan de steun van ons land of aan minister Lahbib zelf. Dat zegt vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bij VTM Nieuws.

Bekijk de video:

Video wordt geladen...

Premier De Croo is nog maar net op vakantie of plaatsvervangende premier Vincent Van Quickenborne kreeg al een lastige zaak voorgeschoteld. De voormalige journaliste Hadja Lahbib, die door MR als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken werd aangesteld, reisde vorig jaar via Moskou naar de Krim, grondgebied van Oekraïne dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Bovendien werd die reis betaald door Rusland. Dit zorgde voor heel wat ophef en ook uit Oekraïne waren er giftige klanken te horen. 

Lees ook

Eén aanpassing op de pagina van minister Lahbib deed bij N-VA het alarm aanspringen: ‘Toen begonnen we te speuren’

N-VA stelt minister Lahbib terecht in vraag, maar jongens, wat is het cynisch

“Ik kan me enkel uitspreken over haar rol als minister en niet als journaliste”, zegt Van Quickenborne bij VTM Nieuws, “Het belangrijkste is of er een probleem is in de relatie met Oekraïne en dat is niet het geval, kan ik bevestigen na de brief. Als Oekraïne er geen probleem van maakt, is er geen probleem”. 

Voorzitter van MR George-Louis Bouchez zei al eerder dat hij het volste vertrouwen had in de minister. Hij vertelde dat dit “absurde, laag politieke bashen moet stoppen”.