Zal Nancy Pelosi Taiwan bezoeken of niet? Spanningen in Azië lopen alvast hoog op

Al verschillende dagen gonst het van de geruchten over een mogelijk bezoek aan Taiwan door de Amerikaanse politica Nancy Pelosi. Chinees president Xi Jinping waarschuwde zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden al dat de VS “met vuur spelen”. Niemand weet echter zeker of Pelosi wel degelijk Taiwan zal aandoen. Maar de geopolitieke gevolgen zijn er al.

Azië houdt momenteel de adem in. Nancy Pelosi, de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zal mogelijk de democratische eilandnatie Taiwan bezoeken tijdens een rondreis in de regio. Geruchten over zo’n bezoek leidden al tot verhoogde militaire spanningen in de regio.

Voor China is het bezoek van een hoge Amerikaanse functionaris zoals Pelosi aan wat het beschouwt als een rebelse provincie die moet ingelijfd worden in de Volksrepubliek namelijk onaanvaardbaar.

Zondag gaf het kabinet van Pelosi aan dat ze Taiwan zal overslaan en enkel Singapore, Maleisië, Japan en Zuid-Korea zal aandoen. Vandaag doken er echter opnieuw geruchten op over een bezoek aan Taiwan. De journalist Tingting Liu van de Taiwanese tv-zender TVBS deelde op Twitter mee dat bronnen aan haar bevestigden dat Pelosi wel degelijk Taiwan zal bezoeken; wellicht morgenavond.

VS en China maken militaire bewegingen

De Boeing C-40 Clipper met roepnaam SPAR19, het militaire transportvliegtuig dat Pelosi vervoert en momenteel het meest gevolgde toestel is op verschillende trackingwebsites, was volgens de laatste waarnemingen duidelijk op weg naar Singapore. Volgens experten zou Pelosi mogelijk na haar bezoek in Maleisië kunnen landen in Taiwan, onderweg naar Japan.

Ondertussen zijn militaire pionnen van de VS in de regio volop in beweging om een Chinese reactie op het bezoek van Pelosi te ontmoedigen. Volgens de Japanse krant Nikkei Asia zou het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan teruggekeerd zijn naar de Zuid-Chinese Zee na een kort verblijf in Singapore. Ook de USS Tripoli en USS America, twee amfibische aanvalsschepen, zouden zich in de buurt bevinden nabij de Japanse territoria Okinawa en Sasebo.

Langs de Chinese kant zouden er volgens geruchten enkele ferryschepen richting de Straat van Taiwan vertrokken zijn, wat een voorbereiding op een troepenverplaatsing zou kunnen betekenen na een eerste aanval op de verdediging van het eiland.

Niemand weet wat Pelosi echt van plan is

“Als ze Taiwan bezoekt, zullen de diplomatieke protocollen zeer belangrijk zijn. Het zal provocerend zijn als Pelosi een bezoek brengt aan de Taiwanese president Tsai Ing-wen in het presidentiële kantoor. Een andere optie is de vestiging van een officiële Amerikaanse ambassade in Taipei”, zegt de Japanse professor in de internationale politiek Masahiro Matsumura aan Nikkei Asia.

De Taiwanese journalist Brian Hioe wijst ondertussen op uitspraken van Mark Liu, de topman van Taiwanees chipkeizer TSMC. Het bedrijf maakt meer dan de helft van alle halfgeleiders ter wereld, essentiële chips voor smartphones, tablets en elektrische wagens. Liu waarschuwt China en de VS dat een militaire ingreep in de regio catastrofale gevolgen zou kunnen hebben voor de productie van computerchips.

Hioe meent ook dat Taiwanese media te snel buitenlandse bronnen zouden overnemen zonder deze eerst te factchecken. Zo zou een Taiwanese nieuwssite maandag geschreven hebben dat Pelosi het land zou bezoeken… op basis van een Franse bron.

De bottom line is dat niemand momenteel weet wat Pelosi echt van plan is en of ze wel degelijk Taiwan zal bezoeken. De geopolitieke stukken zijn echter volop in beweging, ongeacht wat er gebeurt.

(as)

Meer