Rechtbank beslist dat behandeling van hersendode Britse jongen Archie (12) toch moet worden stopgezet

Een Brits hof van beroep oordeelt dat de behandeling van de Britse jongen Archie Battersbee (12) dan toch moet worden stopgezet. De jongen is hersendood volgens de artsen, maar zijn ouders verzetten zich tegen hun beslissing om de behandeling stop te zetten. Het stopzetten van de behandeling had aanvankelijk vandaag om 15 uur moeten gebeuren, maar is uitgesteld tot morgen om 13 uur.

Archie werd 7 april bewusteloos aangetroffen thuis. Volgens zijn moeder heeft hij wellicht meegedaan met een online uitdaging waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken. De jongen kwam nooit meer bij. Volgens de artsen is hij hersendood en heeft verder behandelen geen enkele zin meer. Het is enkel uitstel van het onvermijdelijke, zo luidt het.

De ouders van Archie verzetten zich daartegen. Zij hebben wel nog hoop op herstel en willen dat Archie wordt behandeld zolang zijn hart klopt. In juni besloot een rechter dat de behandeling mag worden stopgezet, maar de ouders gingen in beroep. De rechtbank oordeelde echter opnieuw dat het voortzetten van de behandeling geen zin heeft.

"Dinsdagmiddag om 13 uur zal het beademingsapparaat stopgezet worden", zegt correspondente Lia van Bekhoven in Londen:

Gisteren raakte bekend dat het ziekenhuis waar het kind sinds april in coma ligt per brief aan de ouders had laten weten dat de beademing vanmiddag om 15 uur (onze tijd) zou worden stopgezet.

Maar dat is niet gebeurd, want de zaak kwam vanmiddag opnieuw voor de rechter in een virtuele zitting. Dat kwam omdat de ouders van Archie een klacht hadden ingediend bij het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD). Dat VN-Comité heeft vervolgens aan de Britse overheid gevraagd om te wachten tot zij de zaak hebben kunnen onderzoeken. 

De rechtbank heeft zich vanmiddag gebogen over de vraag om de zaak te heroverwegen, maar oordeelde dat de behandeling toch moet worden stopgezet vóór morgen, dinsdag, om 13 uur (onze tijd).

Ouders Paul Battersbee en Hollie Dance
PA Wire/PA Images

"Bij ons zou beslissing wellicht dezelfde zijn"

"Mocht zo’n verhaal zich in België voordoen, zou het resultaat wellicht hetzelfde zijn", zegt Christophe Lemmens, advocaat gezondheidsrecht en gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen, in "De ochtend" op Radio 1.

"Verschillende rechtbanken hebben zich over de zaak gebogen en ze zijn allemaal tot de volgens mij logische conclusie gekomen dat de behandeling mag worden stopgezet. Want zowel in Groot-Brittannië als bij ons is een persoon juridisch overleden als hij hersendood is. Dan is er geen sprake meer van het verder behandelen van een lijk, hoe hard dat ook klinkt."

"Zelfs als Archie niet hersendood zou zijn, en dus nog wettelijk in leven, is het zo dat artsen de mogelijkheid hebben om te zeggen dat verder behandelen zinloos is, als de situatie uitzichtloos is. Ook als het gaat om minderjarigen. De familie kan de artsen niet verplichten om dat wel te doen. Ook in ons land zijn er al dergelijke casussen geweest."

Beluister het gesprek met Christophe Lemmens in "De ochtend":

Meest gelezen