Represented by ZUMA Press, Inc.

Ze doet het dan toch: Amerikaanse parlementsvoorzitter Nancy Pelosi zet voet aan de grond in Taiwan

Nancy Pelosi,Ā de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is dan toch geland in Taiwan.Ā Pelosi maakt een rondreis doorheen bevriende staten in het Verre Oosten, maar haar omstreden bezoek aan Taiwan,Ā waar dagenlang onduidelijkheid over bestond, is hĆ©t onderwerp van de reis.

Alle ogen waren vandaag gericht op SPAR19, het vliegtuig van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Pelosi maakt een rondreis doorheen bevriende staten in het Verre Oosten.

Op de officiĆ«le planning staan Singapore en MaleisiĆ« in Zuidoost-AziĆ«, maar ook Zuid-Korea en Japan.Ā Maar het is het mogelijke bezoek aan Taiwan dat de voorbije dagen een veelbesproken onderwerp was.Ā Dagenlang was het onzeker, maar het is dan toch gebeurd. Pelosi is iets voor 17 uur onze tijd geland in Taipei, de hoofdstad van Taiwan.Ā 

BEKIJK - Nancy Pelosi komt aan in Taiwan:

Videospeler inladen...

Op de livestream vanop de luchthaven van Taipei was te zien hoe Pelosi en haar entourage door een grote delegatie werden ontvangen.Ā  De 82-jarige Democrate zou morgen (woensdag) de Taiwanese presidentĀ Tsai Ing-wen ontmoeten en de dag zelf alweer vertrekken.

"Ons bezoek aan Taiwan is een eerbetoon aan het niet-aflatende engagement van de Verenigde Staten om de levendige democratie van Taiwan te steunen", schrijft Pelosi op Twitter. "De solidariteit van Amerika met de 23 miljoen inwoners van Taiwan is vandaag belangrijker dan ooit, nu de wereld voor de keuze staat tussen autocratie en democratie."

China furieus

Haar bezoek doet de spanningen tussen China en de Verenigde Staten oplopen. Het bezoek van de politica aan Taiwan is niet helemaal naar de zin van VS-president (Ć©n haar partijgenoot) Joe Biden, maar het bezoek werkt vooral China op de heupen.Ā Het land dreigde eerder deze week met "ernstige gevolgen" en heeft de VS gewaarschuwd "om niet met vuur te spelen".

Enkele minuten na de landing van Pelosi heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dan ook een mededeling van 1.025 woorden verspreid via het staatspersbureau Xinhua. Zo noemt Peking het bezoek een "ernstige ondermijning van vrede en stabiliteit" en een "majeure politieke provocatie".

Zij die met vuur spelen, zullen eraan ten onder gaan

Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken

Peking beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als een afvallige provincie en verdedigt het EĆ©n-Chinabeleid, wat inhoudt dat Taiwan, net als bijvoorbeeld Hongkong, nooit als onafhankelijke landen kunnen worden beschouwd.

Dat principe hebben de Verenigde Staten nu met de voeten getreden, zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dit heeft een serieuze impact op de politieke grondslag van de relatie tussen China en de Verenigde Staten. Dit bezoek vormt een ernstige inbreuk op de soevereiniteit en de territoriale integriteit van China. Deze zetten zijn, net als spelen met vuur, extreem gevaarlijk. Zij die met vuur spelen, zullen eraan ten onder gaan."

Tegelijkertijd roept China de Verenigde Staten op tot samenwerking. "China en de Verenigde Staten zijn twee grootse landen. De correcte manier om met elkaar om te gaan is met wederzijds respect vreedzaam samenleven", klinkt het.

China heeft daarnaast aangekondigd dat zijn leger "gerichte militaire acties" zou lanceren als reactie.Ā De operatie van het leger heeft tot doel "de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit resoluut te handhaven en inmenging van buitenaf en separatistische pogingen krachtig te dwarsbomen", zegt Wu Qian, een woordvoerder van het ministerie van Defensie.Ā 

Ongekende belangstelling

Dat de vlucht van Pelosi massaal gevolgd werd, bewijzen cijfers van de website Flightradar 24, dat vluchten wereldwijd op een online kaart toont. De in Zweden gevestigde organisatie spreekt van een "ongekende belangstelling". Bij de landing waren er meer dan 708.000 mensen de vlucht aan het volgen, de servers van Flightradar24 werden daardoor "extreem" zwaar belast.

Vandaag is Taiwan een levendige democratie met 23 miljoen inwoners en een erg ontwikkelde economie. Officieel heet het nog altijd de "Republiek China". Zowel die naam als de vlag met de zon op een blauw veld verwijzen naar de republiek China die bestond voor het communisme (1911-1949). Officieel erkennen de meeste landen Taiwan niet echt, maar in de praktijk zijn er erg goede informele en economische contacten. Ook Belgiƫ heeft een "vertegenwoordiging" in Taipei, maar noemt dat geen "ambassade".

De meeste inwoners mogen dan wel van Chinese afkomst zijn, toch is er weinig sympathie voor het vasteland. Dat heeft uiteraard te maken met het repressieve regime in China. De belofte van Peking dat Taiwan zijn politiek model mag handhaven, is na de schending van eerdere beloften in Hongkong en Macau niet geloofwaardig meer. Strategisch ligt Taiwan tussen Japan en de Filipijnen en sluit het de Zuid-Chinese Zee naar het oosten af van de Stille Oceaan, en die laatste is nog altijd een "Amerikaans meer".Ā 

Meest gelezen