Ouders van Archie vangen bot bij Hooggerechtshof: artsen mogen behandeling van hersendode jongen stopzetten

De ouders van de hersendode jongen Archie (12) hebben dinsdag bot gevangen bij het Britse Hooggerechtshof. De rechters gingen akkoord met eerdere beslissingen dat de beademing van de jongen mag stopgezet worden.

Bron: BELGA

De hoogste Britse rechtsinstantie wees een verzoek af waarmee de ouders voortzetting van levensverlengende maatregelen wilden verkrijgen. De ouders hoopten dat het Hooggerechtshof een uitspraak van een lagere rechtbank zouden vernietigen. Zij wilden bereiken dat een speciale commissie zich over de kwestie zou buigen, het Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap van de Verenigde Naties. Maar het Hooggerechtshof liet dinsdag weten dat het hof van beroep eerder “de correcte beslissing had genomen.” Nu lijken alle rechtsmiddelen uitgeput.

Het hof van beroep had eerder al geoordeeld dat de behandeling van de jongen op dinsdagmiddag mocht stopgezet worden. Het is niet duidelijk wanneer die nu effectief zal stopgezet worden, maar volgens de Britse media zullen de ouders zich nu moeten voorbereiden op de nakende dood van hun zoon.

De jongen werd op 7 april door zijn mama bewusteloos teruggevonden. Vermoedelijk had hij deelgenomen aan een TikTok-challenge, waarbij deelnemers opzettelijk proberen het bewustzijn te verliezen. De jongen kwam nooit meer bij en liep ernstige hersenschade op. De rechtbank oordeelde eerder al op basis van medische tests dat de jongen eigenlijk al op 31 mei overleed. Iets waar de ouders van de jongen niet mee akkoord gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer