Eerste schip met Oekraïens graan na controle in Turkije onderweg naar Libanon

Het eerste schip met een lading Oekraïens graan aan boord is onderweg naar Libanon. Gisteren ging het voor anker voor de Turkse kust, waar het vanmorgen gecontroleerd werd door een internationaal team, zoals is afgesproken in het akkoord dat Rusland en Oekraïne met Turkije en de Verenigde Naties hebben gesloten.

Het schip vertrok maandag vanuit de Oekraïense havenstad Odessa. Het was een opsteker voor Oekraïne want sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne was er nog geen graan kunnen vertrekken. Weken is er onderhandeld tussen Oekraïne en Rusland over de uitvoer van het Oekraïense graan, maar een akkoord kwam er pas na bemiddeling door de Turkse president Erdogan en de VN-topman Antonio Guterres.

Aan boord van het schip is 26.000 ton graan. Een kleine hoeveelheid van wat de komende maanden uitgevoerd zal moeten worden, want in de verschillende havens in Oekraïne ligt maar liefst 22 miljoen ton graan te wachten. Oekraïne (maar ook Rusland) is dan ook een belangrijke exporteur van graan.

Gisteravond ging het schip, dat onder de vlag van Sierra Leone vaart, voor anker voor de Turkse kust, bij de ingang van de Bosporus. Daar werd het vanmorgen geïnspecteerd door een internationaal team, zoals is afgesproken in het akkoord. Rusland wil zo vermijden dat Oekraïne wapens smokkelt in de schepen. Ook de schepen die naar Oekraïne varen zullen in Turkije gecontroleerd worden.

Het Turkse ministerie van Defensie maakte rond de middag bekend dat het schip de inspectie doorstaan heeft en zijn weg naar Libanon kan voortzetten. Het is de bedoeling dat er dagelijks een schip met graan uit Oekraïne vertrekt. 

Meest gelezen