Een demonstrant houdt een spandoek vast tijdens een protest tegen het bezoek van Nancy Pelosi, buiten aan een hotel in Taipei, Taiwan.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Pelosi in Taiwan: Peking roept VS-ambassadeur op matje en kondigt militaire oefeningen en economische sancties aan

China heeft de Amerikaanse ambassadeur in het land op het matje geroepen. De aanleiding is het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan, dat volgens Peking deel uitmaakt van China. De Chinese regering noemt het bezoek "choquerend" en kondigde meteen ook militaire oefeningen in de regio en economische sancties tegen Taiwan aan.Ā 

De Chinese regering staat op haar achterste poten, nu Amerikaans parlementsvoorzitter Nancy Pelosi (82) een verrassingsbezoek heeft gebracht aan Taiwan.Ā De diplomatieke demarche is controversieel omdat China het democratisch bestuurde Taiwan als een afvallige provincie beschouwt.Ā 

Peking stuurde eerder al een vlammend communiquƩ uit waarin het sprak van een "majeure politieke provocatie" en dreigde met "gerichte militaire acties". Het kondigde ineens ook militaire oefeningen aan, die voor een deel in de Taiwanese wateren en het Taiwanese luchtruim plaats zouden vinden.

Door die geplande oefeningen in de Straat van Taiwan worden tijdelijk enkele commerciƫle routes en Taiwanese havens geblokkeerd. Taiwan heeft dat op zijn beurt al een "ernstige aantasting van de VN-regels" en "van de soevereiniteit van het land" genoemd. Ook de G7 veroordeelt de militaire oefeningen. "Er is geen enkele rechtvaardiging. Deze reactie kan de spanningen vergroten en de regio destabiliseren", klinkt het.

China voert ook enkele economische sancties tegen Taiwan in: de invoer van een aantal Taiwanese landbouw- en visserijproducten is opgeschort.

BEKIJK - De Chinese staatstelevisie verspreidt beelden van oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen die aan de militaire oefeningen zullen deelnemen:

Videospeler inladen...

"Choquerend"

Daarnaast heeft de Chinese onderminister voor Buitenlandse Zaken Xie Feng ook de Amerikaanse ambassadeur Nicholas Burns op het matje geroepen en "sterke bezwaren" geuit over Pelosi's bezoek.Ā Ā 

"Deze daad is extreem choquerend en de gevolgen zullen bijzonder ernstig zijn", aldus Xie, geciteerd door het staatspersagentschap Xinhua. "Een Chinese reactie zal niet uitblijven."

De minister waarschuwde verder nog dat de Verenigde Staten "de prijs voor hun eigen fouten zullen betalen" en riep Washington op "om onmiddellijk zijn fouten recht te zetten en praktische maatregelen te nemen om de negatieve gevolgen van het bezoek ongedaan te maken", aldus Xinhua.

Militaire steun

Pelosi is de politieke nummer 3 in de VS, na president Joe Biden en vice-president Kamala Harris. Ze is de hoogst geplaatste Amerikaanse op het eiland in decennia.

Officieel erkennen de Verenigde Staten Taiwan niet als onafhankelijk land. China gaat geen diplomatieke relaties aan met landen die dat wel doen. Taiwan kan wel rekenen op Amerikaanse militaire steun om zich te verdedigen in het geval van een Chinese aanval. De Verenigde Staten hebben hun militaire aanwezigheid in de regio de afgelopen jaren fors verhoogd.

Meest gelezen