©  AP, Hollie Dance

Ouders Archie trekken naar Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg

De ouders van de twaalfjarige Archie Battersbee zijn al maanden verwikkeld in een juridische strijd om het leven van hun zoon. Volgens artsen is de jongen eigenlijk al overleden en heeft een verdere behandeling geen zin. Alle mogelijke Britse juridische instanties gaven dokters dan ook al de toestemming om de behandeling stop te zetten. In een allerlaatste poging stappen de ouders nu naar het Europees Hof voor de Rechten van De Mens.

sgg

Het juridisch geschil tussen de ouders van de twaalfjarige Archie en het ziekenhuis waar hun zoon ligt duurt ondertussen al maanden. De jongen werd op 7 april door zijn mama Hollie bewusteloos teruggevonden thuis. Vermoedelijk had hij deelgenomen aan een TikTok-challenge waarbij deelnemers opzettelijk het bewustzijn proberen te verliezen. De jongen kwam nooit meer bij en liep ernstige hersenschade op. Volgens dokters is de kans groot dat zijn hersenstam dood is. Een rechtbank oordeelde dan ook op 13 juni dat de jongen eigenlijk al overleden was op 31 mei. De artsen mochten van de rechtbank de behandeling stopzetten.

De ouders van Archie gingen daar niet mee akkoord en zijn ervan overtuigd dat hun kind nog in leven is. Ze liepen daarom van de ene rechtbank naar de andere, maar vingen overal bot. Al meermaals werd besloten dat de behandeling van de jongen stopgezet mocht worden. De ouders stapten in de afgelopen dagen nog naar het hof van beroep en het Britse Hooggerechtshof. Ze schakelden ook de minister van Volksgezondheid in en vroegen het Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap van de Verenigde Naties om hulp.

Maar het was allemaal voor niets. Opnieuw kwam het antwoord dat de artsen de behandeling mogen stopzetten. In een allerlaatste poging hebben de ouders nu een aanvraag ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. “Ik hoop dat ze ingrijpen en Archie recht op leven geven. Ik denk dat hij dat verdient”, zei mama Hollie. De ouders zouden ook overwegen om de jongen naar het buitenland te brengen om hem daar nog een kans te geven.

Het ziekenhuis heeft ook laten weten dat ze niets veranderen aan de situatie van de jongen tot de juridische kwesties opgelost zijn.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER