Moeder Hollie staat de pers te woord.

Ouders van hersendode jongen Archie dienen verzoek in om hem over te brengen naar palliatieve instelling om daar behandeling stop te zetten

De ouders van de hersendode Britse jongen Archie Battersbee (12) hebben vanochtend bij het Hooggerechtshof het verzoek ingediend om hun zoon naar een palliatieve instelling over te brengen. De familie had gisteren bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog nul op het rekest gekregen. Ze waren naar het Hof gestapt om te verhinderen dat de machines die Archie in leven houden, worden uitgezet. 

De medische behandeling van Archie zou vandaag normaal worden stopgezet om 11 uur lokale tijd. De ouders willen echter dat hun zoon wordt overgebracht naar een palliatieve instelling. Ze hebben daartoe nu een verzoek ingediend.

Volgens dokters is het niet aangewezen dat de fragiele Archie de verhuizing ondergaat. Het transport houdt een risico in, zeggen ze.  De ouders voelen het anders aan. "Ik wil hem zo snel mogelijk weg naar een rustige omgeving, om afscheid te nemen en tijd samen door te brengen", legt moeder Hollie uit. Een palliatieve eenheid is al bereid gevonden Archie te begeleiden.

BEKIJK - Moeder van Archie: "Ik voel me volledig uitgeput en zo in de steek gelaten"

Videospeler inladen...
Archie deed vermoedelijk mee aan een online-uitdaging met dramatische afloop.
PA Wire/PA Images

Woordvoerder: "Dit is barbaars"

Een woordvoerder laat weten dat de familie het "barbaars" vindt dat ze zelfs niet kunnen kiezen waar Archie zijn laatste momenten doorbrengt. Een gerechtelijke beslissing in juli bepaalt dat de jongen in de Royal London Hospital hoort te blijven als de machines worden losgekoppeld. 

Hollie Dance, de moeder van Archie, had het gisteren nog over de "zoveelste hartverscheurende ontwikkeling in de zaak" toen een ander verzoek bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens werd afgewezen. Dat Hof besliste om de klachten van de eisers onontvankelijk te verklaren en wilde niet tussenbeide komen in de beslissingen die de Britse rechtbanken voorheen hebben genomen.

"Het was de laatste strohalm, niet? Opnieuw heeft ons land gefaald voor een 12-jarige", klonk het bij Hollie. Voor ze naar het Europees Mensenrechtenhof trokken, had de familie van Archie al bot gevangen bij verschillende Britse rechtbanken.

Hoe is het zover gekomen?

Op 7 april werd Archie Battersbee thuis bewusteloos aangetroffen. Zijn moeder vermoedt dat hij heeft meegedaan met een online uitdaging waarbij deelnemers proberen het bewustzijn te verliezen. Sindsdien kwam de jongen nooit meer bij bewustzijn. Volgens de artsen is Archie hersendood en kan er geen hulp meer baten. 

De ouders van Archie verzetten zich tegen zo goed als elke beslissing van het ziekenhuis. Zij hebben wel nog hoop en vragen dat, zolang zijn hart klopt, de behandeling wordt voortgezet. 

Een eerste rechter besloot in juni dat de behandeling mag worden stopgezet. De ouders gingen toen in beroep. Toen de rechtbank eergisteren opnieuw besliste dat de voortzetting van de behandeling geen zin heeft, dienden de ouders opnieuw een hoger beroep in, dit keer bij het Hooggerechtshof. Maar dat verwierp het verzoek van de familie.

Omdat ze bij de Britse rechtbanken geen succes boekten, stapten de ouders van Archie naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar dat ging dus ook niet in op hun verzoek.

Meest gelezen