Ondanks lage waterstand kan je blijven kajakken op de Maas

In de Ardennen staat het water in de Ourthe door de aanhoudende droogte te laag om nog te kunnen kajakken, maar in de Maas vormt dat geen probleem. Ondanks het lage waterpeil is kajakken daar nog perfect mogelijk.

Rotsen steken uit het wateroppervlak in de Maas, een teken dat het waterpeil erg laag staat. Toch wordt er nog volop gekajakt, in tegenstelling tot op de Ourthe. “Het water staat hier de laatste jaren altijd zo laag in juli en augustus,” zegt Koen Heemskerk van Kajak Maasland, een kajakverhuurbedrijf aan de Maas, "maar er is altijd nog voldoende water om te kajakken.”

De uitbater van het kajakverhuurbedrijf maakt zich dan ook geen zorgen. “In 2020 heeft het hier twee maanden niet geregend en hebben we nog kunnen verhuren. Mijn gevoel is dat we dat ook nu kunnen blijven doen.”

Tips

De kajakverhuurder heeft wel enkele tips voor kajakkers: “In de buitenbocht is er altijd meer water, dus je kan best daarlangs varen. En kijk goed uit voor stroomversnellingen, dan ga je een makkelijkere afvaart hebben.”

En de kajakkers zelf? Die zien dat het water niet bijster hoog staat, maar hebben weinig problemen: “Op sommige plaatsen is het wat laag, maar met de peddels lukt alles. Desnoods zetten we ons af op de stenen”, klinkt het.

Meest gelezen