imagebroker.com

Waarborg van 15.000 euro "voor mogelijke reddingsactie of begrafenis" voor wie Mont Blanc wil beklimmen

Avonturiers die de Mont Blanc langs een populair pad op de Franse kant willen beklimmen, kunnen maar beter voldoende geld sparen: de burgemeester van Saint-Gervais wil hen een waarborg van 15.000 euro laten betalen, om de kosten te dekken voor een mogelijke reddingsactie of begrafenis. Hij wil Mont Blanctoeristen beter laten nadenken vooraleer ze de top bestijgen, melden Franse media. 

Jean-Marc Peillex, de burgervader van Saint-Gervais-les-Bains, is het beu dat er te veel toeristen onvoorbereid de hoogste berg van (West)-Europa (4.808 meter) willen bestijgen vanuit zijn gemeente. Zeker in tijden van hittegolven houdt die tocht nog meer gevaar in, maar het is gewoon gevaarlijk voor wie onvoorbereid eraan begint. 

"Op 30 juli waren er nog vijf Roemenen die in shorts en op baskets dachten de beklimming te moeten aanvatten", schrijft Peillex verontwaardigd op Twitter. Er werd hen gevraagd rechtsomkeer te maken, wat ze uiteindelijk ook deden. "Maar ze zeiden erbij dat ze een dag later zouden terugkomen", zegt hij geërgerd. 

Er zouden wel meer zogenoemde "pseudo-alpinisten" zijn die de populaire route via de Goûter uitproberen. Eind juli zou de Franse bergpolitie een vijftigtal van hen aangemaand hebben terug te keren en niet mee te doen aan een "spelletje Russische roulette" zoals Peillex het noemt.

"Ze willen de beklimming doen met de dood in hun rugzak", zegt Peillex. En dus kunnen we maar beter meteen de kosten in rekening brengen voor een reddingsactie of voor een begrafenis, redeneert hij. Meer bepaald gaat het om 10.000 euro voor een reddingsoperatie en om 5.000 voor een begrafenis. "Het is onaanvaardbaar dat de Franse belastingbetaler voor die kosten zou opdraaien," klinkt het. 

Pseudo-alpinisten doen de beklimming met de dood in hun rugzak

De extra waarborg zou voorlopig enkel gelden in periodes waarin de beklimming gevaarlijker wordt geacht, zoals nu. De populaire route is de jongste tijd geplaagd door steenlawines. De professionele berggidsen hebben zelf intussen beslist om tot 15 augustus de route niet meer te gebruiken om veiligheidsredenen. 

De Mont Blanc kan ook langs de Italiaanse kant worden beklommen vanuit Courmayeur, maar die route is minder populair. De burgemeester van Courmayeur Roberto Rota heeft geen plannen voor een beperking zoals zijn Franse collega. "De berg is geen privébezit. Vragen om een waarborg is surrealistisch."

Debat

Terwijl Peillex met zijn voorstel iedereen beter wil laten nadenken, brengt hij ook het debat op gang over de kosten van openbare reddingsoperaties en wie die moet betalen. 

Het nieuws komt midden in tijden van klimaatverandering, waarin Alpengletsjers sneller dan ooit smelten en de risico's toenemen. Onlangs kwamen in Italië nog 11 mensen om toen tijdens hun bergwandeling een groot stuk gletsjer op de Marmolada loskwam en naar beneden stortte. 

Meest gelezen