Vergelijking aandelenmarkten VS en Europa

Geschreven met branded content van VisumBuitenland.be.

In de afgelopen jaren hebben de aandelenmarkten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zich verschillend ontwikkeld. De coronapandemie, de inflatie en de oorlog in Oekraïne hebben een enorme impact op de markten. Intussen gaat de samenleving open en is reizen tussen Europa en de VS weer mogelijk met een visum of ESTA. Hoe ontwikkelen de beurzen zich en wat zijn de vooruitzichten?

Het coronavirus en de markten

Sinds het uitbreken van de coronapandemie worden de beurzen wereldwijd gekenmerkt door turbulentie. Aanvankelijk stortten de markten in toen de angst voor het virus zich verspreidde. Het betekende sluiting van winkels, kantoren aan huis en ineenstorting van internationale handelsketens. De internationale handel kwam tot stilstand omdat het moeilijk werd goederen in en uit te voeren. Internationaal verkeer van personen was ook slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan, aangezien gesloten grenzen de toegang tot verschillende landen bemoeilijkten.

Na een aanvankelijke schok na de uitbraak van Covid-19 verspreidde het optimisme zich snel over de markten. De economie herstelde zich, de samenleving paste zich aan de nieuwe omstandigheden aan en de beurzen bereikten nieuwe records. In de loop van de tijd zijn ook de toegangsregels voor reizigers versoepeld. Zo zijn reizen naar Amerika weer voor volledig gevaccineerde reizigers toegestaan, als ze over een ESTA beschikken.

Onzekerheid keert terug

De bullmarkt duurde echter niet lang, en met de stijgende inflatie en de oorlog in Oekraïne neemt de onzekerheid weer toe. Alle markten wereldwijd worden getroffen, waardoor beleggers risico’s gaan mijden, wat leidt tot een grotere verkoop van aandelen en ETF’s. Momenteel is het einde van de onzekerheden nog niet in zicht, want ook de economische vooruitzichten voor de komende maanden zijn niet fantastisch.

VS en Europa in vergelijking

Voor mensen die de aandelenmarkten in de afgelopen jaren en decennia hebben gevolgd, mag het geen nieuws zijn dat de Amerikaanse markten veel meer zijn gegroeid dan de Europese markten. De redenen hiervoor zijn velerlei. Enerzijds is het een kwestie van mentaliteit, want in de VS zijn aandelen altijd beschouwd als een instrument voor iedereen om geld te sparen. Europeanen zijn in dit opzicht voorzichtiger. Terwijl in de VS ongeveer 50 % van de bevolking zegt aandelen te bezitten, is dat in bijvoorbeeld  Duitsland slechts ongeveer 17 %. Anderzijds zijn beursgenoteerde Amerikaanse ondernemingen over het algemeen veel winstgevender dan ondernemingen op de Europese beurzen. Met name technologieaandelen hebben in de VS aanzienlijk hogere groeipercentages gekend dan in Europa.

Omkering van de trends

Er gaan steeds meer stemmen op uit de financiële wereld die een omkering van de marktverhoudingen tussen de VS en Europa voorspellen. Zo lijkt de groei van de grote technologieaandelen in de VS te zijn doorbroken en worden aandelen als beleggingsmiddel in Europa populairder. Voorlopig blijft de situatie echter onzeker en is het moeilijk te voorspellen hoe de markten zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Zeker is echter dat de coronamaatregelen over de hele wereld langzaam weer worden versoepeld, waardoor er meer ruimte komt voor de stromen van individuen en de economie.

Reizen naar de VS weer mogelijk

Met de versoepeling van de coronamaatregelen wordt reizen weer steeds meer mogelijk. Voor de VS is een bewijs van inenting nog steeds verplicht, evenals een visum of ESTA. Onlangs zijn de kosten van het ESTA gestegen, maar het is nog steeds veel goedkoper en gemakkelijker aan te vragen dan een fysiek visum. Wie naar Amerika wil reizen om bijvoorbeeld de Wall Street te bezoeken, kan eenvoudig online een ESTA aanvragen.

Meer