Direct naar artikelinhoud
NieuwsPaul De Knop

Oud VUB-rector Paul De Knop (67) overleden

Oud VUB-rector Paul De Knop (67) overleden
Beeld ID/ Sarah Van Looy

Paul De Knop is overleden. Dat laat de Vrije Universiteit Brussel weten in een persbericht. Hij werd 67 jaar.

Paul De Knop was rector van de Brusselse universiteit van 2008 tot 2016. Vrijwel meteen na het neerleggen van dat ambt werd er uitgezaaide melanoomkanker vastgesteld bij De Knop. Hij overleed aan de gevolgen daarvan.

“We gaan Paul enorm missen”, reageert huidig rector Jan Danckaert. “Zijn drive, zijn werklust en optimisme, zijn passie voor de VUB. Tot op het laatst zette hij zich in. Hij heeft het fundament gelegd waarmee de VUB toekomstbestendig is gemaakt en verder kan groeien. Zijn overlijden stemt mij en de VUB-gemeenschap enorm verdrietig.”

De passage van De Knop op het rectoraat in Brussel kan moeilijk overschat worden. Hij bracht mee ambitie binnen in de VUB en verdedigde zijn universiteit – toen nog ‘het kleintje’ – met vuur tegenover de grotere universiteiten in Leuven en Gent. Een van de manieren waarop hij dat deed, was door de VUB groter te maken, letterlijk dan. Onder het bewind van De Knop bouwde de VUB nieuwe koten, een nieuw cultuurhuis en een nieuw zwembad. Hij zorgde voor de grootste uitbreiding van de campus sinds de jaren 70. Het leverde De Knop de bijnaam Paul Beton op.

Op die manier legde De Knop de basis voor de VUB waarop Caroline Pauwels (2016-20212) kon voortbouwen als rector. Zij legde eerder dit jaar haar functie neer. Ook zij heeft kanker en kon de behandeling van die ziekte niet langer combineren met haar functie.

Gedreven

“We verliezen ook een sterke persoonlijkheid met een groot, warm hart”, reageert Karsten De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur. “De VUB heeft heel veel aan Paul te danken. Zijn snelle denken, zijn dynamiek, zijn veelzijdigheid. Steeds met de VUB begaan ook, ook na zijn rectorschap en tijdens zijn ziekte. We zullen hem enorm missen.”

Kenmerkend voor die drive van De Knop was dat hij tijdens de behandeling van zijn ziekte in het UZ Brussel het VUB-UZB Paul De Knop fonds voor immunotherapie oprichtte. “Ik heb mijn behandelende arts aangeboden om hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen”, zei hij daarover.

De Knop laat een vrouw, vier kinderen en zes kleinkinderen achter.