Copyright vzw Purpose Dogs

6 op de 10 assistentiehonden in opleiding slagen niet: "Betere genetische selectie kan helpen"

Uit onderzoek van de universiteit van Gent blijkt dat 6 op de 10 assistentiehonden tijdens de opleiding al worden afgekeurd. De universiteit screende een 600-tal honden bij 7 verschillende opleidingscentra. De lage slaagkans is een probleem, want een afgekeurde hond kost gemiddeld zo'n 10.000 euro. Door de honden te screenen op hun genetische achtergrond, kunnen meer honden wél slagen en kunnen de wachtlijsten korter worden, zegt professor Bart Broeckx.

Uit een onderzoek van de universiteit Gent blijkt dat 60 procent van de honden die opgeleid worden om een assistentiehond te worden, niet slaagt. En dat is een probleem want de opleiding is duur: een hond die helemaal is opgeleid, van pup tot assistentiehond, kost in totaal 25.000 euro. Een afgekeurde hond valt vroegtijdig uit maar soupeert gemiddeld zo'n 10.000 euro op. Jaarlijks gaat zo 3,5 miljoen euro verloren. Daarenboven worden de wachtlijsten voor een assistentiehond door de uitval langer. Er is een manier om die terug te dringen, legt professor Bart Broeckx uit. 

Genetica

Bart Broeckx is gespecialiseerd in diergenetica. Hij onderzocht samen met een team een 600-tal honden van 7 verschillende assistentiehondenorganisaties van over heel België. Daarbij werd gekeken hoe geschikt zo'n hond is om een assistentiehond te worden. "De voornaamste reden dat een hond wordt afgekeurd, heeft te maken met genetica", zegt professor Broeckx.

Vaak heeft de afkeuring van een hond te maken met genetische aspecten
Professor Bart Broeckx

"Vaak wordt een hond afgekeurd door overerfbare orthopedische afwijkingen en gedragingen. Concreet gaat het om bijvoorbeeld heup- of elleboogdysplasie. Dat zijn aandoeningen waardoor honden gaan manken. Anderzijds kan het ook gaan om het gedrag van de hond. Er zijn honden die bang zijn of die de hele tijd achter katten willen lopen. Stel je voor dat je blind bent en je blindegeleidehond loopt plots achter een kat, dat kan heel gevaarlijke situaties veroorzaken."

Vzw Purpose Dogs

Maar door de honden te selecteren op de juiste genetische factoren, waardoor ze fysiek en karakterieel volledig in orde zijn om te werken, kunnen meer honden slagen in de opleiding, zegt Broeckx. Dat wil zeggen dat er moet nagedacht worden welke honden worden gecombineerd om mee te fokken. De universiteit van Gent werkt hiervoor samen met vzw Purpose Dogs, een nog vrij jonge organisatie die bestaat sinds 2018. 

De pups worden er gekweekt met de juiste genetische achtergrond
Professor Bart Broeckx

"De vzw heeft op nationale schaal een programma om assistentiehondenpups te kweken met de juiste genetische achtergrond. En we merken nu al dat meer dan 70 procent binnen dat programma wél slaagt", zegt professor Broeckx. Met het programma hopen ze een 150-tal volledig opgeleide assistentiehonden per jaar te kunnen afleveren.

De video hieronder toont hoe vzw Purpose Dogs werkt:

Een 150-tal is alleszins de vraag, duidt professor Broeckx: "We hopen aan die vraag te kunnen voldoen. Hopelijk kunnen we de wachtlijsten dan ook korter maken. Voor een persoon die een assistentiehond nodig heeft, maakt zo'n hond tenslotte een wereld van verschil."

Wat met de afgekeurde honden?

Honden die de opleiding niet afronden krijgen een ander leven, soms als gewoon huisdier. "Maar we proberen ze toch ergens in te zetten zodat de opleiding niet helemaal voor niets is", verklaart Broeckx nog. Zo kunnen afgekeurde honden nog in rusthuizen aan de slag als gezelschapsdier. 

Meest gelezen