Direct naar artikelinhoud
NieuwsEngeland

Deze Engelse pony ligt onder vuur... en dreigt zijn job als burgemeester te verliezen

Burgemeester Patrick de pony met zijn eigenaar Kirk Petrakis in zijn favoriete café The Drum Inn.Beeld Facebook

In het Zuid-Engelse dorp Cockington zitten ze met een politieke crisis. De ‘burgemeester’ is door de gemeenteraad verbannen uit de pub en dus ook zijn kantoor en kan niet meer zetelen. Die - officieuze - burgemeester is Patrick de pony, een shetlander met een voorkeur voor Guinness.

Enkele weken geleden verkoos het Zuid-Engelse dorpje Cockington in het graafschap Devon een nieuwe burgemeester. Don Mills, de vorige burgervader was gestorven, dus werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. In de race deed één kandidaat mee: Patrick de pony, een kloeke shetlander uit een naburige manege.

Patrick is een therapiepony die voor zijn training vaak in het lokale café The Drum Inn te vinden was, en daar regelmatig een pint Guinness voorgeschoteld kreeg. Op die manier kon hij wennen aan mensen. De dorpelingen konden de aanwezigheid van de pony wel smaken, en verkozen hem daarom prompt tot burgemeester.

Verbannen

Maar na een klacht besliste het lokale bestuur – dat wel uit mensen bestaat – dat de pub Patrick niet meer mocht toelaten. Er zou een bouwvergunning nodig zijn om de tuin te laten omdopen tot weiland. Daarmee zette het stadsbestuur de burgemeester de facto uit zijn kantoor. Patrick moet dus vechten om zijn taken als burgemeester – die uit niet veel meer bestaan dan Guinness drinken in de lokale pub met de inwoners van Cockington – nog uit te kunnen voeren.

De burgemeester en zijn eigenaren blijven echter strijdvaardig. “Patrick is en blijft de burgemeester van Cockington, hij gaat nergens heen. Dit is het werk van pestkoppen die het niet eens zijn met zijn verkiezing als burgemeester,” liet eigenaar Kirk Petrakis optekenen in de Engelse krant Metro. Ook de The Drum Inn zegt bedroeft te zijn met het besluit van het stadsbestuur.