Hydroloog Patrick Willems (KULeuven): "De overstromingen van vorige zomer en de droogte nu zijn het gevolg van hetzelfde fenomeen.”
Volledig scherm
PREMIUM
Hydroloog Patrick Willems (KULeuven): "De overstromingen van vorige zomer en de droogte nu zijn het gevolg van hetzelfde fenomeen.” © Photonews

INTERVIEW. Hydroloog Patrick Willems over de aanhoudende droogte: “Misschien moeten fabrieken in september productie afschakelen”

Waarom voelen we in ons land de droogte zo hard toeslaan? Waar is al ons grondwater gebleven? Wat staat ons nog te wachten als overvloedige regen uitblijft? Maar ook: welke maatregelen zijn nodig om extreme droogte in de toekomst te voorkomen? Hydroloog Patrick Willems (52) legt uit dat niet alleen maar de warme zomer het probleem is: “Regenwater moet niet in de riool, maar in de bodem. Dat zijn we vergeten.”

74 reacties

  • Wesley Kenis

    2 jaar geleden
    Ik stel mij vooral een vraag: als boeren nu eens iov te sproeien, ondergrondse irrigatie aanleggen dan verminderd hun verbruik toch ook doordat er minder verdampt...maar de belangrijkste vraag: in hoeverre werkt dd OVERHEID boeren TEGEN die dit soort initiatieven wil nemen. Een eigen windmolen mag niet want de "grote jongens" zouden verlies lijden weet u wel
  • Stille Stille

    2 jaar geleden
    Weer een reden om water duurder te maken
  • Peter Nols

    2 jaar geleden
    Boeren die gedraineerde velden besproeien met grondwater, dit is het Vlaanderen van de boerenbond.
  • Johny vanderlinden

    2 jaar geleden
    België, het land van de experts, niets werkt, maar we hebben wel expertise.
  • Heinz Rumes

    2 jaar geleden
    Wat ik raar vindt, ik woon in Spanje met temperaturen van 30 tot 45 graden in de zomer en we hebben hier nog nooit een watertekort gekend, wij hebben ook geen droogte commissie nodig, wat de boeren hier wel doen is een grote watervoorraad aanleggen tussen de velden en die mag 1 keer per maand opgevuld, gratis, en hier wordt veel zeewater ontzilt, de oplossing voor België is vrij eenvoudig, doe zoals de Spanjaarden wees even slim.