Gail Hampshire/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Hamme vraagt snelle maatregelen tegen knijtenplaag: "Ze raden aan om lange broeken en truien te dragen, tijdens een hittegolf"

De gemeente Hamme vraagt snelle maatregelen tegen een knijtenplaag langs de Schelde. De beestjes zijn voor het eerst in jaren terug en door de aanhoudende droogte kunnen de kleine muggen opnieuw kweken in het slib. Ook aan de overkant van de Schelde, in Buggenhout, zijn er al meldingen van knijten. De burgemeester van Hamme vraagt een snelle oplossing: "Voorlopig krijgen we enkel het advies om lange broeken en truien te dragen"

Tientallen jaren waren ze verdwenen, maar nu zijn de knijten helemaal terug in Hamme. Knijten zijn kleine muggen, maar hun beten zorgen voor veel jeuk. "Het is al van mijn kindertijd geleden dat ik weet heb van knijten in onze gemeente", zegt Herman Vijt (CD&V), de burgemeester van Hamme. "Maar sinds kort krijgen we weer heel veel meldingen over knijten."

Normaal vliegen ze maximaal 200 meter ver, wellicht zijn ze via de wind tot hier geraakt
Herman Vijt, burgemeester Hamme

In Wichelen en Gentbrugge hebben ze langs de Schelde al jaren last van knijten, maar normaal kunnen die niet zo ver vliegen. "Normaal vliegen ze maximaal 200 meter ver. Wellicht zijn ze via de wind terug in onze gemeente beland. De warmte en de lage waterstanden zorgen voor de ideale omstandigheden voor knijten. De beestjes gedijen goed in nat slib, daarom dat ze deze periode met zoveel zijn."

Twee millimeter groot

Knijten zijn niet gevaarlijk en amper 2 millimeter groot, maar ze zorgen voor veel ongemak. "Je voelt het niet op het moment dat ze bijten, maar daarna wel", lacht een inwoner. Ook 's nachts vormen ze een probleem. "Vooral 's nachts, als we in ons bed liggen, hebben we last. Ze zijn zo klein dat je ze bijna niet ziet." Ook aan de overkant van de Schelde, in Buggenhout, zijn sinds kort knijten waargenomen. 

Onze inwoners hebben geen boodschap aan maatregelen die pas binnen vijf jaar werken

Herman Vijt, burgemeester Hamme

Burgemeester Vijt contacteerde de Vlaamse Waterweg en Natuur en Bos om te vragen wat ze kunnen doen tegen de knijtenplaag, maar concrete antwoorden kreeg hij niet. "Ze doen vooral aanbevelingen op lange termijn, maar wij zijn op zoek naar een snelle oplossing. Mensen hebben geen boodschap aan maatregelen die binnen vijf jaar werken." 

Lange broeken, truien en kousen

De concrete tips die hij kreeg, vindt hij maar flauw. "Ze raden aan jeukwerende middelen te gebruiken en om lange broeken, truien en kousen te dragen. Niet vanzelfsprekend in dit weer natuurlijk."

Meest gelezen