Ook scharrelvarkens krijgen bescherming tegen hittegolf: "Veel modder en zelfgemaakte hutjes in de schaduw"

Bij boerderij "Op de Venusberg" in Lummen lopen er altijd scharrelvarkens buiten en die krijgen ook bescherming tegen te veel zon. Varkens hebben geen zweetklieren, dus gebruikt boer Peter Vanlommel regelmatig een tuinslang om modderpoelen te maken waar de varkens in kunnen afkoelen. Hij heeft ook hutjes gebouwd waar ze kunnen schuilen. 

Scharrelkippen zijn al bekend, maar in Lummen lopen ook 100 scharrelvarkens rond. "Dat zijn dieren die het hele jaar buiten lopen en zo dicht mogelijk bij hun natuurlijk leven komen", begint boer Peter Vanlommel. "Een varken is eigenlijk een bosdier en het zit in zijn natuur om buiten te lopen en te wroeten in de modder, en dat is het leven dat we hen willen geven."

Videospeler inladen...

Altijd buiten, dat wil ook zeggen in de hitte van de komende dagen. Niet zo aangenaam voor een varken, vertelt boer Peter. "Varkens hebben geen zweetklieren, en het alternatief is dan dat ze gaan hijgen, maar dat kost veel energie, dus we laten ze hier zoelen." Dat is het rondploeteren in een modderpoel zodat ze hun temperatuur beter kunnen regelen. "Die modderlaag is een soort zonnecrème, want die houdt de zon tegen."  

Niet alleen met opgevangen regenwater probeert de boer de hitte draaglijk te maken voor de dieren, op de Venusberg hebben ze ook hutjes gebouwd. "Het leukste voor de dieren is als we de modderpoel maken onder onze schuilhutjes, zodat ze in de modder en uit de zon kunnen liggen, want temperaturen meer dan 30° Celsius, dan wordt het heel zwaar voor de varkens."

Een van de zelfgemaakte schuilhutjes met een zeug in.

Circulaire landbouw

Alles op de boerderij is kleinschalig, maar boer Peter is wel helemaal zelfvoorzienend. "We doen aan een circulaire vorm van landbouw. Eerst gaan de varkens het land omwoelen en bemesten, en nadien planten we er een gewas zoals maïs, zonnebloemen of bieten, en die halen uit die mest energie waardoor wij lekkere voeding hebben." 

Deze dieren hebben een echt gelukkig leven gehad, zonder geneesmiddelen, puur natuur, en dat proef je op je bord

boer Peter van boerderij Op de Venusberg

De boer doet aan zijn unieke vorm van landbouw sinds 2019. "Ik heb toen mijn droom waargemaakt. Ik wilde altijd al het leven van m'n grootouders leven. 60 jaar geleden hadden zij ook een boerderij, en hoewel ze niet veel geld hadden, voelden ze zich toch rijk en gelukkig. Ik ben blij dat ik m'n kantoorjob heb opgegeven om terug een connectie te zoeken met de natuur en de dieren."

Boer Peter Vanlommel vertelt hoe hij aan landbouw doet en hoe hij zijn varkens koel houdt.

Buitenvarkens

Op de boerderij lopen zo'n 100 varkens rond. 4 zeugen die een naam hebben en waar Peter een echte band mee heeft, en de rest zijn varkens die worden geslacht. "Elke maand gaan er 8 varkens naar het slachthuis. Daarmee voorzien we 150 gezinnen per week van hun portie varkensvlees. Deze dieren hebben een echt gelukkig leven gehad, zonder geneesmiddelen, puur natuur, en dat proef je op je bord."

Scharrelvarkens zijn een uitzondering in Vlaanderen en boer Peter hoopt dat hij met zijn manier van veehouden mensen kan inspireren. "Er komen hier veel stagiairs en enkelen van hen zijn zelf gestart met eigen varkens, daar doe ik het voor. Ik hoop dat we op deze manier wat meer kunnen nadenken over wat we op ons bord leggen en hoe we dieren behandelen." 

Meest gelezen