Pentagon verwacht niet dat Peking spoedig Taiwan zal binnenvallen: “We zullen niet toehappen in de gefabriceerde crisis, het zal niet werken”

Het Pentagon is nog steeds van mening dat China niet van plan is om Taiwan in de komende twee jaar binnen te vallen. Dat zei Colin Kahl, de Amerikaanse ondersecretaris van Defensie op maandag.

“Het is duidelijk dat de Volksrepubliek China probeert Taiwan en de internationale gemeenschap te intimideren. We zullen echter niet toehappen in de gefabriceerde crisis. Het zal niet werken”, aldus Kahl. “Als we in het sentiment van angst en oorlog van Peking zouden meegaan, zou dat in het voordeel van China spelen”.

“In plaats daarvan moeten we blijven vliegen, varen en opereren waar het internationaal recht ons dat toestaat en dat omvat ook de Straat van Taiwan. Ook zullen we onze bondgenoten en partners in de regio blijven bijstaan”, zegt de Amerikaan.

Toch zei Kahl dat het Pentagon de militaire demonstraties die China vorige week tentoonstelde nauwlettend in de gaten hield. Gedurende die demonstraties simuleerde de Chinezen een blokkade van Taiwan met schepen en vliegtuigen die de middenlijn tussen China en het eiland overschreden.

Opgelopen spanningen

De Amerikaan reageert daarmee op de opgelopen spanningen tussen China, Taiwan en de VS. Peking ondernam vorige week een ongekende reeks militaire oefeningen in de Straat van Taiwan, als reactie op het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten. 

Het eiland werd daarbij door China met zes militaire oefenzones omsingeld, waarbij er herhaaldelijk vliegtuigen over de middenlijn vlogen die de territoriale wateren van Taiwan scheidt met die van China.

Het Chinese leger lanceerde ook een tiental raketten in de buurt van Taiwan, waaronder ten minste één die rechtstreeks over het eiland leek te vliegen. Vijf raketten landden daarbij in de exclusieve economische zone van Japan.

Salamitechniek

“Het is duidelijk dat China probeert een salamitactiek uit te voeren om een nieuwe status quo te bereiken,” zei Kahl. Door steeds de activiteiten in de zeestraat verder op te voeren en daarbij de middenlijn te overschrijden, hoopt Peking een “nieuw normaal” te creëren en zo steeds dichter bij de kust van het eiland te kruipen.

De Verenigde Staten blijven vooralsnog voorstander van een één-China-beleid en erkennen Taiwan niet als een aparte natie. Echter steunt Washington Taipei met wapenverkopen en is er een groep speciale eenheden van de Amerikaanse mariniers op het eiland aanwezig. Die zijn daar om het Taiwanese leger op te leiden.

(ns)

Meer