Videospeler inladen...

Tien jaar na start: laatste fase van restauratie "Lam gods" kan beginnen en zal in 2026 afgerond moeten zijn

De derde en laatste restauratiefase van "Het lam gods" van de gebroeders Van Eyck in de Sint-Baafskathedraal van Gent kan van start gaan, tien jaar na het begin van de werken. De 7 bovenste panelen van "Het lam gods" worden vanaf begin volgend jaar aangepakt en in het voorjaar van 2026 zou de klus geklaard moeten zijn. De Vlaamse regering maakt daarvoor 1,5 miljoen euro subsidie vrij.

"Het lam gods" is één van de topkunstwerken van ons land, zonder discussie. Het werd geschilderd door de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck omstreeks 1432 en beeldt de aanbidding van "Het lam gods" uit. Het hangt in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Na de buitenpanelen en de onderste rij van het veelluik start begin volgend jaar de derde en laatste fase van de restauratie. Historische overschilderingen en retouches zullen weggehaald worden, op zoek naar de oorspronkelijke penseeltoets van de Van Eycks. 

Wat staat er op de 7 panelen die gerestaureerd zullen worden?

Op de bovenste panelen staan uiterst links en rechts Adam en Eva met naast hen zingende en musicerende engelen. Op de 3 centrale panelen staan 3 'tronende' figuren: links Maria, rechts Johannes de Doper en centraal God of Christus, daar is enige discussie over. De oorspronkelijke verflaag van de gebroeders Van Eyck zou daar duidelijkheid over moeten brengen.

Bron : Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto Hugo Maertens

Uniek bij de bovenste panelen: persbrokaat

De 7 bovenste panelen zijn niet altijd samen gebleven. Ze gingen elk hun eigen weg en zijn in de loop der jaren dus ook anders behandeld. Zo zijn "de musicerende engelen" en "de zingende engelen" ooit overlangs in tweeën gezaagd. Dat heeft invloed op hoe de restauratie moet aangepakt worden.

Dé grote uitdaging wordt het persbrokaat op de achtergrond van de 3 centrale panelen. Het is een techniek die zeldzaam is en die ook niet op de rest van het schilderij voorkomt. Kijk naar de video hieronder voor meer uitleg.

Videospeler inladen...

Wie mag het derde deel van de restauratie doen?

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) voerde de eerste en tweede fase van de restauratie uit. Maar het is niet zeker dat het KIK ook de derde fase mag doen. In de video hieronder ziet u hoe dat komt.

Videospeler inladen...

1,5 miljoen van Vlaamse Overheid

80 procent van de restauratie van "Het lam gods" wordt betaald met Vlaams geld, de overige 20 procent krijgt de kerkfabriek van het Fonds Baillet Latour. Voor de derde fase trekt minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele 1,5 miljoen euro uit. Ook in moeilijke tijden vindt hij dat we investeringen als deze moeten blijven doen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen