FLEMAL

Vliegtuigspotters voeden geruchten over overname van supermarktketen door Ahold Delhaize in VS: hoe zit dat?

Broedt het Nederlandse Ahold Delhaize op een overname van de Amerikaanse supermarktketen Albertsons? Vliegtuigspotters voeden alleszins de geruchten op basis van vluchtgegevens van beide bedrijven. Het is niet de eerste keer dat spotters op die manier voorspellingen doen. Hoe zit dat juist? Pauline Neerman, experte bij RetailDetail, weet er meer over.

De geruchtenmolen begon in januari te draaien toen vliegtuigspotters een privéjet van Ahold Delhaize (de groep boven Delhaize, maar ook Albert Heijn) opmerkten in de Amerikaanse staat Idaho, waar de hoofdkantoren van concurrent Albertsons gevestigd zijn. Een maand later kondigde Albertsons - toevallig of niet - aan dat het "alle strategische opties" voor de toekomst aan het bekijken is en dat het niet zo goed gaat met de supermarktketen. 

Vorige week werden dan weer twee vliegtuigen van Albertsons in Massachusetts gespot, de thuisbasis van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten. Voor de vliegtuigspotters is het duidelijk: er is een overname tussen beide bedrijven in de maak. "De kans is inderdaad wel groot dat er gesprekken zijn", reageert Pauline Neerman, experte bij RetailDetail, "maar tot wat ze zullen leiden, is natuurlijk puur gerucht".

De kans is inderdaad wel groot dat er gesprekken zijn, maar tot wat ze zullen leiden is natuurlijk puur gerucht

Pauline Neerman - experte bij RetailDetail

Vliegtuigspotters worden wel vaker ingezet, door bijvoorbeeld hefboomfondsen, om te kunnen voorspellen welke grote deals er zitten aan te komen. "Het is interessant omdat privéjets effectief tonen dat er belangrijke personen van belangrijke bedrijven aan het bewegen zijn", weet Neerman.

De praktijk heeft in het verleden zijn nut ook al bewezen, vertelt ze. "Bijvoorbeeld bij de oorlog in Oekraïne. Spotters zien troepenbewegingen en vliegtuigen en kunnen daardoor op voorhand bepaalde dingen voorspellen. En dat kan met bedrijven dus ook. Onderzoekers in Oxford hebben op een paar jaar tijd 7 grote deals kunnen voorspellen door een 30-tal privéjets van bedrijven te volgen."

Beluister hier het volledige gesprek met Pauline Neerman uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Het is bovendien niet zo moeilijk. "Er zijn gespecialiseerde websites waar eigenlijk elk vliegtuig constant te tracken valt", legt Neerman uit. "Bedrijven kunnen wel aangeven dat ze niet willen dat hun vliegtuigen daarop verschijnen en dan worden ze gewist. Maar voor een 60-tal euro kan je ook zelf een toestel kopen waarmee je de luchtverkeerssignalen opvangt die eigenlijk voor de luchtverkeersleiding bestemd zijn."

"Het wordt dus steeds moeilijker om er iets tegen te doen", gaat ze verder. Al zoeken bedrijven wel naar oplossingen. "Soms worden vliegtuigen zelf geanonimiseerd door er andere prentjes of registratienummers op te zetten om mensen zo om de tuin te leiden, maar het wordt steeds moeilijker om er aan te ontsnappen."

Goede deal?

Hoe dan ook kan je op die manier enkel voorspellingen doen, zeker ben je pas als de bedrijven het ook effectief bevestigen. Maar áls de deal er komt, zou dat niet slecht zijn voor Ahold Delhaize, zegt Neerman. "Zij zijn al jaren op zoek naar interessante overnames in de Verenigde Staten. Twee derde van hun omzet komt van daar."

"Ahold Delhaize heeft vooral winkels aan de oostkust, dus het is voor hen interessant om ook de andere kant van de Verenigde Staten te gaan bedienen. En daar is Albertsons net sterker", argumenteert ze. "Ze zien bovendien dat er steeds meer grote spelers op de markt komen in de Verenigde Staten en zij willen natuurlijk niet ontbreken."

Meest gelezen