Steden verbieden barbecues in openbaar door brandgevaar, kan dat ook in je tuin?

 ©  Shutterstock

Het droge weer verhoogt het risico op brand. Daarom geldt in Gent vanaf woensdag een verbod op barbecueën op openbare plaatsen. Ook in Antwerpen is dat zo, en vraagt de brandweer zelfs om de barbecue thuis uit te stellen. “Als een vonkje overspringt, kan het ontzettend snel gaan nu.”

evdg

“In plaats van worsten op de barbecue te bakken, doe je dat best gewoon in de pan”, klinkt het dinsdag bij de brandweer van Antwerpen. Barbecueën in de natuur of in het bos is al langer verboden in Antwerpen, maar ook in eigen tuin kan het gevaarlijk zijn, klinkt het nu in een waarschuwing.

In Gent denkt men er hetzelfde over. “Toevallig zijn net twee oproepen binnengekomen die te maken hebben met het warme weer”, zegt brandweerofficier Chris De Pauw. “Een ging om een vegetatiebrand, een andere had te maken met een barbecue.” Om maar te zeggen: de hitte en de droogte vormen wel degelijk een hoger risico op brandgevaar. Waarnemend burgemeester van Gent, Sofie Bracke (Open VLD), kondigde daarom een verbod aan op openbaar barbecueën. Dat geldt vanaf woensdag, wanneer de temperaturen richting de dertig graden en meer gaan.

Gevaarlijk vonkje

Is het straks dan ook verboden om in de eigen tuin te barbecueën? In Antwerpen niet, al stelt de brandweer er wel voor om barbecue-plannen uit te stellen. Want ook thuis staat het gazon droog en de aarde dor. “In theorie kan een gouverneur zo’n verbod instellen op basis van het artikel rond het veiligstellen van de openbare orde”, klinkt het bij het kabinet van Antwerps gouverneur Cathy Berx. “Maar daar is geen sprake van, dat zou te verregaand zijn.”

Volgens brandweerman De Pauw hoeft het Gentse verbod evenmin uitgebreid naar de privé. “Zover willen we niet gaan, de mensen mogen thuis barbecueën”, zegt hij. “Thuis zijn ze ook voorzichtiger. Ze zijn waakzaam over de eigen barbecue en omgeving.” En ook niet onbelangrijk: wie thuis barbecuet, blíjft in de buurt. “De openbare barbecues zijn van iedereen en niemand, die durven al eens onbeheerd achter te blijven wanneer de sfeer erin zit.” Daarin schuilt het grootste gevaar: iedereen is plots weg terwijl de barbecue nog niet helemaal uitgedoofd is. “Als er dan toch nog een vonkje wegspringt en het begint te branden op een kurkdroge grond, dan kan het razendsnel gaan.”

LEES OOK. Een wadi in je tuin als oplossing tegen droogte: “Een fantastisch systeem”

Emmer water

De brandweer heeft nog advies voor wie barbecuet: zorg voor een blusmiddel. “Akkoord dat niet iedereen een blusapparaat bij de hand heeft, maar een emmer of fles gevuld met water doet ook het werk”, klinkt het. “Zet dat klaar voor de veiligheid van iedereen, dan is een vonkje zo geblust. En achteraf is dat water niet verspild: giet het bij de planten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen