De beloega was verzwakt en gewond.
AFP or licensors

Redding loopt slecht af: verdwaalde beloega in Seine uit lijden verlost bij transport naar Normandische kust

In Frankrijk is de verdwaalde beloega (of witte walvis) die uit de Seine werd gehaald, overleden. Dat gebeurde tijdens het transport van het dier naar de Normandische kust. Sinds gisterenavond 22 uur werkten tientallen hulpdiensten en dierenartsen aan een buitengewone reddingsoperatie. Het fel verzwakte en gewonde dier is uit zijn lijden verlost met een spuitje.

De beloega werd rond 4 uur vannacht nog uit het water van de Seine gehesen, waar het dier in een bassin in een sluis zat. Dat huzarenstukje werd met de grootste voorzichtigheid uitgevoerd: er kwamen een net en kraan aan te pas, zeer stresserend voor de beloega. Het eerste deel van de reddingsoperatie  duurde in totaal 6 uur. 

Eenmaal aan land bleek de witte walvis een paar wonden te hebben en fel vermagerd te zijn. Het dier kreeg bevroren forel en haring aangeboden, maar had duidelijk geen eetlust. Hij draaide zich niet voor het uitgestoken voedsel. Er volgden enkele bloedonderzoeken en echo's, maar de resultaten waren allesbehalve bemoedigend. Zijn gezondheidstoestand werd omschreven als "zorgwekkend". De vraag groeide of de beloega wel levend de Normandische kust zou bereiken. 

BEKIJK - De beloega wordt voorzichtig in een net verplaatst en beweegt duidelijk:

Videospeler inladen...

Toch werd rond 7.30 uur besloten om de beloega te vervoeren. Dat gebeurde in een koelwagen waar het hem zo comfortabel mogelijk werd gemaakt. Er kwam geen waterbassin aan te pas. De witte walvis werd via een infuus gehydrateerd, maar er kwam geen beterschap. Om het dier uit zijn lijden te verlossen, is dan beslist om de beloega een spuitje te geven.

Bedoeling was de beloega naar de Normandische kustplaats Ouistreham te brengen, waar een kooi met zout zeewater was klaargemaakt voor verder herstel. Na vermoedelijk drie dagen zou het dier dan in open zee worden vrijgelaten. "Dit is een erg technische operatie die vele vaardigheden vereist", vertelde Isabelle Dorliat-Pouzet van de bevoegde Franse prefectuur. 

De reddingsoperatie was er sowieso eentje van alles of niets. "Het dier zou tijdens de operatie kunnen sterven, tijdens het transport of zelfs daarna. Maar we moeten het proberen", zei Isabelle Brasseur van Marineland Antibes, het grootste zeedierenpark van Europa, vooraf.   

BEKIJK - Een team van 80 medewerkers en dierenartsen werd ingezet om de beloega te redden, maar tevergeefs:

Videospeler inladen...

Een beloega in de Seine? Vorige week dinsdag werd voor het eerst melding gemaakt van de beloega, die vier meter lang is en naar schatting 800 kilogram zwaar. Het dier zwom blijkbaar relatief snel de Seine binnen. Een paar dagen later was het gezien in de buurt van Vernon, op ruim 100 km van de kust, het zou op één dag 30 kilometer hebben afgelegd. 

Het was gissen naar de gezondheid van de beloega: positief was dat het dier vaak en lang onderdook, waardoor het geen gebrek aan zuurstof leek te hebben, anderzijds was de kleur van de huid verbleekt en zou het voedsel te kort hebben. De witte walvis was ook in een sluis gedreven. Pogingen om de beloega te voederen bleken niet succesvol, en algauw werd de toestand als verontrustend gezien. 

AFP or licensors

Gisteren en vannacht verzamelden mensen zich aan de oevers van de Seine bij Saint-Pierre-La-Garenne (in Normandië) om de reddingsoperatie te volgen. De Seine was te vervuild voor de beloega om er te blijven en er was te veel lawaai van de scheepvaart, oordeelden specialisten. Het dier moest daarom zo snel mogelijk terug naar zee.

Een beloega? Beloega's worden ook wel eens witte dolfijnen of witte walvissen genoemd. Het zijn tandwalvissen die gemiddeld 4 tot 5 meter lang worden. Normaal gezien leven ze in noordelijke, koudere wateren, maar dit exemplaar is blijkbaar verdwaald geraakt in de Noordzee en is zo de Seine binnengezwommen. 

Vorige maand was er een andere bijzonder gast de Seine binnengezwommen, een orka. Dat dier overleefde het uiteindelijk ook niet, het stierf uitgeput en verzwakt van de honger. 

Meest gelezen