De Congolese president Felix Tshisekedi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse minister Blinken: "zeer bezorgd" over berichten dat Rwanda rebellen in Congo steunt

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei "zeer bezorgd" te zijn over "geloofwaardige berichten" dat Rwanda steun heeft verleend aan M23-rebellen in Congo. Dat stelde hij tijdens zijn bezoek aan de Congolese hoofdstad Kinshasa. Blinken riep ook alle partijen op om steun aan de M23-rebellen of andere gewapende milities stop te zetten. Morgen reist de Amerikaanse minister af naar Rwanda.

Het conflict in Oost-Congo was volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens zijn ontmoeting met de Congolese president Felix Tshisekedi eerder op de dag in Kinshasa.

Het onderwerp zal ook centraal staan tijdens zijn ontmoeting morgen in Rwanda wanneer hij de Rwandese president Paul Kagame ontmoet, klonk het nog. 

Sinds mei heeft de rebellengroep M23 zijn aanvallen opnieuw geïntensifieerd. De rebellengroep voert het meest langdurige offensief in jaren uit in de regio. Meer dan 70.000 burgers zijn door het oplaaiende geweld op de vlucht geslagen.

In juli controleerde M23 een gebied in Congo dat bijna drie keer zo groot was als in maart, volgens VN-experts.

Rwanda heeft eerder beschuldigingen van de Congolese regering dat het M23 steunt, afgedaan als onwaar. Ook M23 heeft steeds ontkend dat het Rwandese steun ontvangt.

Maar zeer recent nog lekte een VN-rapport met bewijsmateriaal over de steun van Rwanda aan de M23-rebellen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Christophe Lutundula
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Olie-industrie niet laten primeren op mensenrechten

Naast gesprekken over de M23-rebellen stonden er nog andere thema’s op het programma. Zo zei Blinken dat de hervormingen van de Congolese mijnbouwsector waren besproken. Voorts hebben de Amerikanen hun bezorgdheid geuit over de veiling van olie- en gasexploratiegebieden in de buurt van kwetsbare regenwouden en moerasland.

Ook verschillende milieuorganisaties hebben eerder hun bezorgdheid geuit omdat Congo deze gebieden wil veilen voor de exploratie van olie en gas, waarvan sommigen in waardevol moerasland liggen. Ze vinden dat de regering de plannen van de olie-industrie laat primeren op milieu en mensenrechten.

Congo is nu met de VS overeengekomen om samen een werkgroep op te richten om de milieu-impact van deze veilingen te bespreken.

Blinken in Congo
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De Congolese minister van Buitenlandse Zaken Christophe Lutundula zei over de exploratie van olie en gas dat Congo een evenwicht moet vinden tussen de noodzaak om zijn mensen en economie te ondersteunen en de bescherming van het milieu.

Nieuw strategisch plan voor Afrika

Blinken is op rondreis in Afrika. Hij wil namelijk het nieuwe strategische plan van de VS voor Sub-Sahara-Afrika ontvouwen. In het huidige diplomatieke klimaat tussen grootmachten als de VS, Rusland en China vormt Afrika een belangrijke speler.  Zo bezocht hij gisteren Zuid-Afrika en gaat hij morgen naar Rwanda.

Voorts is het afwachten hoe de boodschap van Blinken over de Rwandese steun aan de M23-rebellen zal onthaald worden door Kagame. 

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Zuid-Afrika:

Videospeler inladen...
Congo
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen