Hitteplannen, pauzes en frisco's: zo pakken verschillende sectoren de hitte aan 

Ons land krijgt dezer dagen een heuse hittegolf te verwerken. Zalig zomers voor sommigen, maar in verschillende sectoren betekent het tegelijk ook maatregelen treffen. Extra pauzes, vroeger stoppen met werken en hitteplannen: de impact van de warmte is op veel plaatsen te voelen.

IJsbanen: "Is het nog haalbaar om open te blijven in de zomer?"

Mogelijk associeert u de zomer niet meteen met schaatsen, maar indoor ijsbanen merken het wel degelijk wanneer warme dagen elkaar opvolgen. "Mensen komen dan hier de koelte opzoeken, als ze bijvoorbeeld geen andere afkoelideeën meer hebben", vertelt de uitbater van IJsbaan Leuven. "Wij kunnen moeiteloos onze ijsbaan op temperatuur houden, maar onze compressoren moeten daarvoor wel harder werken. Wij verbruiken daardoor 20 à 25 procent meer."

Ook bij het Ice Skating Center in Mechelen kunnen mensen komen afkoelen op het ijs. "In een normale zomerperiode kan onze installatie 's nachts op een relatief normaal pitje draaien, maar met deze temperaturen is het 24 uur op 24 vechten tegen de warmte om de ijsvloer op temperatuur te houden. Op een normale dag verbruiken wij 2 megawattuur, nu komen we uit op 2,7 megawattuur."

Met de huidige energieprijzen is dat een grote uitdaging. "Op dit moment kunnen we dat nog overbruggen. Maar als de warme zomers elkaar opvolgen en als de prijzen voor energie zo hoog blijven, dan moeten we ons de vraag stellen of het nog haalbaar is om in de zomer open te blijven. We gaan dat na deze zomer evalueren", aldus het Ice Skating Center Mechelen.

De IJsbaan in Leuven blijkt een populaire bestemming tijdens de hitte

Afvalophaling: IJsjes voor de ophalers

Van de ijsbaan naar ijsjes. Die kleine attentie krijgen de afvalophalers van onder meer Ivago in Gent en IVBO in Brugge. Maar er zijn ook meer fundamentele maatregelen. "Bij temperaturen van boven de 30 graden mogen onze ophalers vroeger stoppen en ook onze containerparken sluiten een uur vroeger", laat Sandra Deneef van Ivago weten. "Zo willen we het zware werk op warme dagen draaglijk maken." Sommige andere afvalophalers beginnen op hete dagen dan weer een uur vroeger om het warmste van de dag te vermijden. 

Bij IVBO in Brugge wordt ook naar de kledij van de ophalers gekeken. Ze krijgen petjes om zich te beschermen tegen de loden zon. En sinds deze zomer mogen ze ook een korte broek dragen. "Het gaat om een proefproject, op vraag van onze werknemers. We gaan dit na de zomer evalueren want een korte broek houdt een risico in. Onze ophalers kunnen zo namelijk makkelijker verwond geraken door scherpe zaken in de vuilniszakken", zegt Siska Leten van IVBO.

De afvalintercommunales voorzien verder in zonnecrème en extra water voor hun werknemers. Soms bieden burgers zelf spontaan ook frisdrank aan. "Bij dezen een frisse oproep om dat inderdaad te doen. Die blijk van waardering appreciëren onze laders en chauffeurs heel erg", aldus de woordvoerster van IVBO.

Bouwsector: hitteplan

Met een hitteplan wil de Confederatie Bouw de bouwvakkers beter beschermen tegen hitte. "We hebben dat plan een paar maanden geleden opgesteld met experten. We kunnen op zich niets verplichten, maar het zijn wel aanbevelingen die we ten zeerste aanraden", zegt woordvoerder Sven Nouten. "De meeste van onze leden doen dit trouwens al automatisch in de zomer."

Het gaat dan onder meer over vroeger beginnen te werken, modules op voorhand in het atelier bouwen in plaats van op de werf buiten, taakrotatie op de werf waarbij bouwvakkers werken in de zon sneller afwisselen met werken op een beschutte plaats, en regelmatig pauzes inlassen.

Dat laatste doen ze ook bij dakwerken Hendrickx uit Arendonk. "Ik zorg er ook voor dat mijn gasten voldoende drinken en de vrouwen van het bureau brengen af en toe een frisco naar de werf", zegt zaakvoerder Larris Hendrickx. "Op de werf kijken we ook naar de stand van de zon op het dak en proberen we te beginnen waar de schaduw zit."

Volgens de Confederatie Bouw zullen de hittegolf en de bijbehorende maatregelen weinig impact hebben op de productiviteit. "Er wordt misschien aan een iets lager ritme gewerkt, maar de bedrijven blijven wel bezig. We verwachten dus amper achterstand door de hitte."

De Confederatie Bouw verwacht weinig impact op de productiviteit in de bouwsector

Festivals: zonnemelk en water

Geen zomer zonder festivals. Op de Lokerse Feesten is het hitteplan actief en wordt in extra water voorzien, al vinden de optredens voornamelijk 's avonds plaats wanneer de zon al minder hard brandt. Voor het namiddagoptreden van K3 van komende zaterdag wordt wel gevraagd om goed in te smeren en om een hoedje of pet te voorzien.

Voor de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten van komend weekend worden de terreinen preventief besproeid zodat het er niet te droog en dor wordt. Op de camping komen er ook extra douches en drinkwatervoorzieningen. Bezoekers mogen daarnaast extra zonnemelk verwachten, laat de organisatie weten.

Geen festival, wel een groot evenement: komende vrijdag gaat de 53e editie van de 100 km Dodentocht in Bornem van start. Zware inspanningen bij hoge temperaturen, dat is in principe geen goed idee. Daarom komt de organisatie met maatregelen om de hitte te counteren. Bij elke controlepost zal er extra water zijn. Mensen die langs het parcours wonen, wordt gevraagd om een emmer water buiten te zetten met daarin een spons, zodat passerende deelnemers zich even kunnen verfrissen.

Meest gelezen