Direct naar artikelinhoud
voetbal

Premier League strooit weer met ponden

► Michy Batshuayi, hier in actie tijdens de oefenstage van Chelsea, maakte voor 40 miljoen euro de overstap van Marseille naar Londen.

Nog tien dagen tot de start van de Premier League, en met 427 miljoen euro zijn de Engelse topclubs nog niet uitgeshopt. Chelsea wil nog één keer doorduwen voor Romelu Lukaku en Paul Pogba verkast allicht als duurste speler ooit naar United. Opmerkelijk: de grootste vedette, Zlatan Ibrahimovic, kwam dan weer transfervrij.

MANCHESTER CITY

Guardiola shopt in Duitsland

Met zijn nieuwe trainer, Pep Guardiola, strikte Manchester City zijn grootste vis. De Catalaanse succescoach moet de tweede club uit Manchester op wereldvlak meer grandeur, een identiteit geven, zoals hij destijds bij FC Barcelona deed. City kocht tot nu toe geen grote namen in, maar maakte de Bundesliga voor het tweede jaar op rij rijker. Niet toevallig de competitie die haar trainer na zijn passage bij Bayern München door en door kent. De Citizens presenteerden gisteren de Leroy Sané, 20-jarige winger en voor een bedrag dat kan oplopen tot 55 miljoen euro weggeplukt bij Schalke 04. Hij vervoegt landgenoot Ilkay Gündogan, voor 27 miljoen weggehaald bij Dortmund. Hij moet straks centraal op het middenveld de lijnen uitzetten. Met Spaans international Nolito haalde City nog een winger. Een signaal dat Guardiola Kevin De Bruyne straks in het centrum zal uitspelen?

Liefst had 'Pep' acht nieuwe spelers gehaald om zijn voetbal te kunnen spelen, maar omdat City maar moeilijk af geraakt van enkele dure vogels genre Touré en Kolarov, zal hij het met minder moeten doen. Vooral achterin hamert hij nog op versterking. Het geloof in Mangala is niet groot en er zijn de bedenkingen bij de broze spieren van Vincent Kompany. Achterin wil hij er één, bij voorkeur twee centrale pionnen bij. De onderhandelingen met Everton over John Stones lopen nog. Verwacht wordt dat City straks minstens 60 miljoen betaalt voor de Engelse international. Jason Denayer moet zijn plaats zien af te dwingen.

Zomertransfers 2016: 102 miljoen euro

Leroy Sané (Schalke 04): 55 miljoen euro

Ilkay Gundogan (Dortmund): 27 miljoen euro

Nolito (Celta de Vigo): 18 miljoen euro

Oleksandr Zinchenko (Ufa): 2 miljoen euro

MANCHESTER UNITED

Zlatan is er al, nu Pogba nog

Net zoals bij de luidruchtige buren is de coach de grootste vedette. Met José Mourinho wil Manchester United na drie kwakkeljaren eindelijk weer meedoen voor de grote prijzen. En 'The Special One' wordt op zijn wenken bediend. Hij vroeg vier à vijf versterkingen. Drie staan er al, een vierde is onderweg. Stuk voor stuk spelers die Mourinho hoog op zijn verlanglijstje had.

Voorlopig overvleugelt het ego van Zlatan Ibrahimovic, transfervrij overgekomen van PSG, iedere transfer in de Premier League. Hij moet straks ook commercieel de kassa laten rinkelen. Met Paul Pogba hoopt United een tweede coup te slaan. Voor het eerst in drie seizoenen lijkt CEO Ed Woodward erin te slagen om de duurste transfer naar Manchester te halen, een eer die hij al langer op zijn palmares wou. Dat diezelfde Pogba in 2012 United transfervrij verliet, houdt hen niet tegen om 120 miljoen euro te betalen.

Naast Zlatan en Pogba moet ook Henrikh Mkhitaryan op Old Trafford een smaakmaker worden. Zou het toeval zijn dat ook hij uit de stal van Mino Raiola komt, zaakwaarnemer van de twee andere spelers? De Armeniër groeide na het vertrek van Jürgen Klopp bij Dortmund uit tot een sterkhouder in de Bundesliga. Of de vierde aanwinst, verdediger Eric Bailly van Villarreal, zich kan opdringen, valt nog af te wachten.

Van de Belgen op de loonlijst bij United zal er wellicht eentje standhouden: Marouane Fellaini. Mourinho ziet in onze landgenoot een polyvalente kracht, een krijger en een plichtsbewuste speler. Adnan Januzaj mag weg, al dan niet op uitleenbasis.

Zomertransfers 2016: 80 miljoen euro

Zlatan Ibrahimovic (PSG): gratis

Henrikh Mkhitaryan (Dortmund): 42 miljoen euro

Eric Bailly (Villarreal): 38 miljoen euro

LIVERPOOL FC

Klopp plukt Bundesliga kaal

Geen grote namen, wel spelers die in de filosofie van Jürgen Klopp passen. Van alle topclubs toonde Liverpool zich het bedrijvigst op de markt met voorlopig zes nieuwe aanwinsten. Dat de Reds koopjes gingen doen in Duitsland hoeft, gezien de achtergrond van hun trainer, niet te verbazen. Elf miljoen voor vier nieuwe gezichten.

Met Loris Karius haalde Klopp een talentvolle concurrent voor Simon Mignolet, maar voorlopig hoeft onze landgenoot niet te vrezen. De Duitser brak in de VS zijn hand en staat minstens twee maanden aan de kant. Doelman Manninger, verdedigers Matip en Klavan vervolledigen het lijstje van exportproducten uit de Bundeliga.

Voor twee anderen tastte Liverpool wel diep in de buidel, niet toevallig spelers uit de Premier League. Nederlander Georginio Wijnaldum (27 miljoen) was vorig seizoen een van de weinige lichtpunten bij het gedegradeerde Newcastle. En voorin drong Klopp aan op Sadio Mané van Southampton, een snelle en polyvalente spits. Het prijskaartje van ruim 41 miljoen namen ze er met de glimlach bij. De Senegalees wordt een stevige concurrent voor Divock Origi, die ondanks de flitsen van vorig seizoen nog alles te bewijzen heeft.

Blijft Christian Benteke bij Liverpool?

Voor Christian Benteke wordt nog altijd een oplossing gezocht. De Rode Duivel speelde op de tournee in de VS als enige veldspeler geen seconde. Hij wacht nog altijd op een nieuwe onderhandelingspoging van Crystal Palace. Liverpool houdt immers vast aan een vraagprijs van 36 miljoen euro.

Zomertransfers 2016: 80 miljoen euro

Sadio Mané (Southampton): 41,2 miljoen euro

Giorginio Wijnaldum (Newcastle): 27,5 miljoen euro

Loris Karius (Mainz): 6,2 miljoen euro

Ragnar Klavan (Augsburg): 5 miljoen euro

Joel Matip (Schalke 04): gratis

Alex Manninger (Augsburg): gratis

CHELSEA FC

Komst Batshuayi volstaat niet

Stilaan wordt er eentje zenuwachtig. In de VS duwt nieuwe coach Antonio Conte zich in een underdogrol, omdat hij nog altijd niet gekregen heeft wat hij wil. Een klaagzang dat andere clubs met meer financiële middelen de transferactiviteiten verstoren. Het is de realiteit bij het nieuwe Chelsea, dat niet zomaar meer met geld smijt en voorzichtig te werk gaat.

Net als voorganger Mourinho had Conte een prioriteitenlijst overgemaakt aan het bestuur. Daarop stonden minstens één topverdediger (Bonucci/ Manolas), een middenvelder (Nainggolan/ Kanté), een topspits (Morata/ Lukaku). Van die drie staat alleen de middenvelder er: Kanté - tweede keus, nadat de gesprekken met AS Roma over Radja Nainggolan op niets uitdraaiden.

Met Michy Batshuayi toverde technisch directeur Michael Emenalo een verrassing uit de hoed, maar Conte ziet onze landgenoot eerder als groeibriljant. Sinds het afspringen van de onderhandelingen met Real over Morata richt Chelsea zijn vizier weer op Romelu Lukaku. Nog één poging wil de club ondernemen om de aanvaller, die in 2014 voor 36 miljoen vertrok, terug te halen naar het oude nest. Maar niet te allen prijze, zo valt te horen op Stamford Bridge.

Romelu Lukaku zou graag terugkeren naar Londen.

De contacten met Everton verlopen bijzonder stroef. De Toffees hopen 80 tot 90 miljoen euro te vangen, Chelsea wil niet meer dan 60 miljoen betalen - in het uiterste geval misschien 70. De Blues zullen het Engelse transferrecord moeten breken. Mogelijk zal Chelsea de speler bewerken om druk te zetten op zijn club, want zelf droomt Lukaku van een terugkeer naar Londen. Fan is hij altijd gebleven.

Thibaut Courtois blijft eerste keus als doelman. Eden Hazard moet opnieuw de draaischijf worden en bij het uitblijven van een nieuwe naam voorin overweegt Conte hem zelfs uit te spelen als tweede spits. De met heimwee kampende Diego Costa hoopt nog altijd op een vertrek.

Zomertransfers 2016: 76 miljoen euro

Michy Batshuayi (Marseille): 40 miljoen euro

N'Golo Kanté (Leicester): 36 miljoen euro

ARSENAL FC

Kieskeurig en voorzichtig

Elk jaar hetzelfde liedje. Elk jaar dezelfde quotes. Ook deze zomer weer probeerde CEO Ivan Gazidis het gebrek aan versterking voorin te sussen met hetzelfde smoesje: dat Arsenal niet de financiële middelen heeft om de concurrentie aan te gaan met de grote kanonnen. Gazidis: "Wij runnen deze club op een zelfbedruipende manier. We denken aan onze toekomst. En op deze manier kunnen wij ook een zekere toekomst garanderen. Wij zijn erg kieskeurig en voorzichtig." Een politiek die manager Arsène Wenger mee onderschrijft.

Met Zwitserse middenvelder Granit Xhaka sloegen de Gunners al voor het EK hun slag. Arsenal betaalde tot 45 miljoen euro aan Borussia Mönchengladbach voor de international. Voorlopig is Xhaka de enige aan wie de fans zich moeten optrekken. Geen Higuaín (naar Juventus) of Lacazette (Lyon) om de concurrentie aan te gaan met de gecontesteerde Olivier Giroud, wel de onbekende Japanse aanvaller Tasumo Asano (Sanfrecce Hiroshima) en Rob Holding, een verdediger van Bolton.

"Zowel voorin als achterin zijn we nog in de markt voor een aantal spelers", zegt Wenger, die er zelf voorin graag wat ervaring bij wil.

Sowieso komt er nog een extra verdediger bij, nadat de Duitser Per Mertesacker uitviel met een zware blessure. Wie dat wordt, daar is de club nog altijd niet uit.

Zomertransfers 2016: 52 miljoen euro

Granit Xhaka (Gladbach): 45 miljoen euro

Takuma Asano (Sanfrecce): 4 miljoen euro

Rob Holding (Bolton): 3 miljoen euro

TOTTENHAM HOTSPUR

Niet alle Duivels zeker van plek

Geen te gekke toeren bij Tottenham. Dat is niet de aard van voorzitter Daniel Levy, een gierigaard, en evenmin die van zijn coach, Mauricio Pochettino, die de teamethiek boven alles plaatst. Namen interesseren hem niet, wel spelers die in zijn filosofie passen. Stofzuiger Victor Wanyama (ex-Beerschot), die hij nog kent van in zijn periode bij Southampton, komt voor 14 miljoen euro over.

Met Vincent Janssen, de topschutter in de Eredivisie, haalde hij er ook een nodige back-up voor Harry Kane bij. De hardwerkende spits zat er eind vorig seizoen helemaal door, zie ook zijn teleurstellend EK. Janssen moet wat last van zijn schouders halen.

Jan Vertonghen en Toby Alderweireld vormden afgelopen seizoen een ijzersterk duo achterin bij Tottenham

Achterin houdt Pochettino vast aan zijn Belgisch koppel Alderweireld-Vertonghen, vorig seizoen van het beste in de Premier League. Dembélé begint door de zware schorsing die hij meeneemt van vorig seizoen weer van nul. Hij zal weer moeten knokken voor zijn plaats. Voor Nacer Chadli ziet het er nog benarder uit. Vorig seizoen was hij al geen eerste keus, dit seizoen wellicht nog minder.

Tottenham Hotspur is nog altijd op zoek naar een extra winger, maar de transfer van Nkoudou (Marseille) werd tegen de verwachtingen in nog altijd niet afgerond. Mocht hij tekenen, dan biedt Swansea Chadli een exitroute. De Welshe club gaf de interesse in onze landgenoot al toe.

Zomertransfers 2016: 37 miljoen euro

Vincent Janssen (AZ): 22,3 miljoen euro

Victor Wanyama (Southampton): 14,4 miljoen euro