© Radio 2

Jessa Ziekenhuis in Hasselt start met vaccinatie apenpokken: "135 mensen nu aan de beurt, maar moeten nog selectief zijn"

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt worden vandaag de eerste vaccins tegen het apenpokkenvirus gegeven op grotere schaal. Omdat er niet voldoende vaccins zijn voor iedereen die zich wil laten vaccineren, wordt er een selectie gemaakt van mensen die een groter risico lopen. In het totaal zullen er de komende 2 weken 135 mensen gevaccineerd worden in het Jessa Ziekenhuis. 

In andere ziekenhuizen met een Hiv-centrum gaven ze eerder al vaccins aan mensen die werden blootgesteld aan het apenpokkenvirus, maar nu starten ze in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt met iets ruimere criteria om mensen te vaccineren tegen het virus. "We moeten nog steeds een strenge selectie maken,  want tot in oktober moeten we het in heel Vlaanderen met een goede 3.000 vaccins doen", aldus infectioloog Jeroen Van der Hilst van het Jessa Ziekenhuis.  

Infectioloog Jeroen Van der Hilst vertelt hoe ze in het Jessa Ziekenhuis te werk gaan in de verdeling van de vaccins tegen het apenpokkenvirus.

Strenge criteria

Iedereen die een risico loopt, zou een kans moeten krijgen op vaccinatie, vindt Van der Hilst. "Nu moeten we ons nog houden aan strenge criteria. We hebben landelijk gekeken wie het grootste risico loopt op een besmetting en dat zijn vooral mannen die veel wisselende contacten hebben met andere mannen. Wij hebben ons toegespitst op mensen die Hiv hebben of die het PrEP medicijn krijgen om een Hiv-besmetting tegen te gaan. Maar omdat die criteria nog niet streng genoeg zijn, moeten ze ook in het afgelopen jaar één of meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen gehad hebben."

Ik begrijp dat mensen naar Rijsel of elders afzakken om een vaccin te laten zetten. Je merkt dat het virus er toch serieus inhakt bij mensen 

infectioloog Jeroen Van der Hilst

In totaal zullen er 135 mensen gevaccineerd worden in het Jessa Ziekenhuis. De overige vaccins die al aanwezig zijn in het ziekenhuis, worden bewaard voor mensen die echt in contact gekomen zijn met een besmet persoon. "Alle mensen zijn al benaderd die een vaccin krijgen", benadrukt Van der Hilst. "Dus het heeft geen zin om langs te komen of te bellen... Het blijft even afwachten voor de andere mensen."

De eerste mensen die vandaag het vaccin konden laten zetten waren vooral opgelucht: "Het is voor mijn gemoedsrust. Er zijn veel festivals deze zomer en dan kom je met veel mensen in contact. Dus dan ben ik toch geruster." Ook iemand anders was blij met het vaccin: "Ik weet niet precies waarom ik gecontacteerd werd, maar ik ben vooral blij dat ik het telefoontje kreeg want ik wou heel graag gevaccineerd worden, omdat ik niet ziek wil worden." 

Als we de ziekte kunnen voorkomen, moeten we dat doen vind ik

Maar er rust ook een taboe op, omdat het voornamelijk homoseksuele mannen treft. "Dat merk je wel", zegt een van de gevaccineerden. "Persoonlijk zorgt het zelfs voor problemen met mijn partner. Hij denkt dat ik door het vaccin meer contacten ga hebben, maar dat is zeker niet het geval. Als we de ziekte kunnen voorkomen, moeten we dat doen vind ik." 

Meer vaccins nodig

"We hopen in het najaar meer vaccins te krijgen zodat we de criteria wat kunnen bijstellen." Van der Hilst merkt dat er angst is onder de mensen en dat ze sneller een vaccin willen. "Ik begrijp dat mensen naar Rijsel of naar ergens anders afzakken om een vaccin te laten zetten. Bij ons in het ziekenhuis hebben we al een twintigtal mensen gehad die het apenpokkenvirus hadden, en je merkt dat het voor enkele echt heel lastig was. Ik begrijp dat mensen zich willen beschermen en ik hoop dat het dan ook snel kan." 

Meest gelezen