Direct naar artikelinhoud
NieuwsVS

‘FBI zocht bij huiszoeking Trump naar geheime documenten over kernwapens’

Politie bij Trumps residentie in Mar-a-Lago.Beeld ANP / EPA

Bij de huiszoeking die maandag plaatsvond in de woning van de gewezen Amerikaanse president Donald Trump, was de FBI onder meer op zoek naar geheime documenten over kernwapens. Dat meldt The Washington Post op basis van experts die betrokken zijn bij het onderzoek.

, en

De ongebruikelijke huiszoeking in Mar-a-Lago, in de staat Florida, toont "de diepe bezorgdheid" aan die bij regeringsfunctionarissen bestaat over de informatie zich nog bij Trump bevindt en die mogelijk in verkeerde handen kan terechtkomen, zo schrijft de Amerikaanse krant.

De bronnen van The Washington Post gaan niet verder in detail over de documenten die in Mar-a-Lago werden gezocht. Het is dus niet duidelijk of het gaat om documenten over Amerikaanse wapens, of over wapens van andere landen. Er werd ook niet medegedeeld of de documenten werden aangetroffen bij de huiszoeking.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI willen niet reageren op het artikel. Op eigen sociale media noemt Trump de kernwapenkwestie een “hoax”. Hij vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken.

Trumps woning in Mar-a-Lago.Beeld AFP

Opschudding

Trump maakte donderdagavond ook nog bekend dat hij zich niet zal verzetten tegen het vrijmaken van het huiszoekingsbevel dat FBI-agenten toestemming gaf om zijn Mar-a-Lago huis te doorzoeken. “Ik ga nog een stap verder en moedig aan om die documenten openbaar te maken”, schrijft hij in een verklaring.

De inval in de woning van de oud-president leidde deze week tot grote opschudding. Advocaten en aanhangers van Trump noemden de inval buiten proporties in vergelijking met andere zaken waarbij functionarissen in het Witte Huis officiële stukken wederrechtelijk meenamen of mailtjes wisten.

Politie bij het resort van Trump tijdens de ongebruikelijke huiszoeking in Mar-a-Lago, eerder deze week.Beeld AFP

De Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland, verdedigde donderdag nog het optreden van de FBI. Hij beklemtoonde dat hij zelf op de hoogte was gesteld en vooraf had ingestemd met de huiszoeking. Hij sprak ook zijn afschuw uit over de “niet onderbouwde” golf van kritiek op de federale recherche.

De huiszoeking was volgens Amerikaanse media twee maanden nadat Trumps advocaten na een dagvaarding meewerkten met rechercheurs. Die zijn toen naar het landhuis Mar-a-Lago gekomen, kregen een bergruimte te zien van Trumps ‘souvenirs’ uit het Witte Huis en kregen ook stukken overhandigd die ze wilden hebben. Trump suggereerde dat de inval maandag enkel bedoeld was om valse bewijsstukken in zijn woning te plaatsen in een poging de Republikeinen te beschadigen in de aanloop naar de komende verkiezingen.

Verkiezingen voor het Congres zijn over minder dan drie maanden en Trump overweegt mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2024. Hij zegt dat het de zoveelste actie van de partijdige federale justitie is om hem politiek uit te schakelen. Er lopen meer dan tien zaken tegen hem.

Gewapende man doodgeschoten nadat hij probeert binnen te dringen in FBI-kantoor Ohio

In een verklaring zegt de FBI dat een gewapend persoon donderdagochtend in het kantoor van de federale politiedienst probeerde “in te breken”. Maar omdat het alarm afging, kwamen er al snel gewapende FBI-agenten ter plaatse. De man sloeg vervolgens op de vlucht.

Een politiewoordvoerder zegt dat de wagen van de voortvluchtige man onderschept werd door de veiligheidsdiensten. Er ontstond een vuurgevecht. Toen de verdachte na een mislukte poging tot onderhandelen met zijn vuurwapen richting de politieagenten zwaaide, werd hij neergeschoten. Hij is ter plaatse overleden.

Volgens lokale media had de 42-jarige man een semiautomatisch geweer van het type AR-15 en een spijkerpistool bij zich. Hij droeg ook een kogelwerende vest.

FBI-directeur Christopher Wray had woensdag nog verklaard dat zijn dienst heel wat bedreigingen heeft ontvangen na de huiszoeking bij gewezen president Donald Trump in Florida. Trump had toen ook zelf uitgehaald naar de FBI.