China reageert met extra militaire oefeningen na nieuw hoog Amerikaans bezoek aan Taiwan

China heeft nieuwe militaire manoeuvres aangekondigd als reactie op de "provocatie" door het bezoek van een delegatie van het Amerikaanse parlement aan Taiwan. Eerder deze maand had China al een vergelijkbare reactie in petto na het bezoek van de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie Wu Qian had het over een schending van de Chinese soevereiniteit en territoriale integriteit. Als reactie zal het Chinese leger opnieuw lucht- en zeemanoeuvres uitvoeren rond Taiwan.

Reactie van het Chinese Ministerie van Buitenlandse zaken: "China zal actie ondernemen om de territoriale integriteit te waarborgen"

Videospeler inladen...

Het Chinese leger zal zich voorts "op een oorlog voorbereiden" om de Chinese soevereiniteit te garanderen en resoluut iedere vorm van separatisme in Taiwan en buitenlandse inmenging neer te slaan.

Vijf leden van het Congres, het Amerikaanse parlement, zijn in Taiwan geland voor een verrassingsbezoek. Volgens het American Institute in Taiwan, de facto de Amerikaanse ambassade in Taipei, gaat het om een tweedaags bezoek in het kader van een rondreis in de grote regio van de Indische en de Stille Oceaan. Op de agenda staan gesprekken over onder meer handel en investeringen.

Volgens het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken zal de delegatie op de koffie gaan bij president Tsai Ing-wen en buitenlandminister Joseph Wu.

Bekijk het bezoek: "Een bewijs dat China niet kan tegenhouden naar Taiwan te komen"

Videospeler inladen...

De bezoekende parlementsleden komen uit beide kamers van het parlement en beide partijen. Het gaat om de senator Ed Markey en John Garamendi, Alan Lowenthal, Don Beyer (Democraten) en Aumua Amata Coleman Radewagen (Republikeinen) uit het Huis van Afgevaardigden.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie, Taiwan beschouwt zichzelf als onafhankelijk. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog hadden de Chinese communisten van Mao Zedong de nationalisten van Chiang Kai-shek van het vasteland verdreven, richting Taiwan.

Washington verbrak in 1979 de officiële relaties met Taiwan, toen het Peking erkende als de enige Chinese vertegenwoordiger. Anderzijds zijn de VS de grootste bondgenoot van Taipei gebleven, ook als wapenleverancier.

Eerder deze maand had Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigen, al het land bezocht, met de nodige spanningen met China tot gevolg.

Meest gelezen