Is sorbetijs echt gezonder dan roomijs?
In de zomer snakken we vaak naar een ijsje om af te koelen. Veel mensen die letten op hun lijn hebben dan de neiging om voor sorbetijs te gaan omdat dit gezonder zou zijn. Maar heeft dat wel zin? Is sorbetijs echt gezonder dan roomijs, of maken we dat onszelf alleen maar wijs? Diëtist Michaël Sels legt het ons uit.
“Een sorbetijsje is eigenlijk een soort smoothie waar siroop of suikerwater aan wordt toegevoegd voor het wordt bevroren”, steekt Michaël van wal. “Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo’n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er ‘slechts’ 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
“Maar let op”, waarschuwt de diëtist. “Geen van beide varianten is bevorderlijk voor de gezondheid. Of het nu gaat om extra suikers of vetten: het blijven altijd calorieën zonder veel voedingswaarden. Zeker als je weet dat 1 op de 2 Belgen kampt met overgewicht.” Al is dit alles heel merk- en productafhankelijk. “De ijsvariant van een Mars of Snickers heeft 150 calorieën, wat een pak minder is dan de ‘gewone’ Mars- of Snickers-repen. Bij een McFlurry zit je echter al snel aan 450 calorieën. Eet ijsjes dus niet voor je gezondheid, wel omdat ze gewoon superlekker zijn.”
Je kan een sorbet gezonder maken door zelf aan de slag te gaan. Als je het aandeel fruit verhoogt, haal je de suikers uit een natuurlijke bron.
DIY-alternatieven
Je kan een sorbet wel gezonder maken door zelf aan de slag te gaan. “Als je het aandeel fruit verhoogt, haal je de suikers tenminste uit een natuurlijke bron in plaats van uit de aanwezige siroop.” Bovendien kunnen veganisten en mensen met een prikkelbare darm of een lactose-intolerantie met een gerust hart een sorbet bestellen, terwijl dat bij roomijs iets moeilijker ligt. “Dan moet je al opletten dat je een plantaardige variant vindt – bijvoorbeeld op basis van soja. Maar ook die zijn meestal dubbel zo calorierijk als sorbets.”
Nog lager in energie in vergelijking met sorbet is het geliefde waterijsje. “Zo’n Calippo of een raket is eigenlijk niets meer dan bevroren limonade of cola. Doordat zo’n waterijsje wel 10 keer kleiner is dan een flesje frisdrank, bevat het amper 40 calorieën”, weet Michaël. “Er bestaan trouwens ook suikervrije varianten van deze ‘bevroren frisdrank.’”
Melkijs
Ben je geen fan van sorbet of waterijsjes, maar wil je toch op je gewicht letten? “Dan kan je roomijs vervangen door melkijs”, beveelt Michaël aan. “Deze variant is met 2,5 procent vet in plaats van 8 procent iets magerder, wat meteen ook de reden is waarom het iets minder goed wegsmelt op de tong.” Vergelijk maar eens het Icy Melkijs van Ijsboerke met zijn klassieke variant.
Wat tot slot ook erg ‘in’ is momenteel: de ‘Nicecream’. Bevroren fruit gemixt tot een ijsstructuur. “Deze ijssoort bestaat voor 100 procent uit fruit, terwijl een sorbet wettelijk gezien maar 15 procent fruit moet bevatten”, vertelt de UZA-diëtist. Een pak gezonder dus én vaak ook smeuïger. “Amper 10 procent van de Belgen eet genoeg fruit, en dan werkt een bolletje Nicecream wel een stuk motiverender dan een simpele appel. Doordat deze ijsdrank daarnaast boordevol vruchtvezels zit, heb je sneller een verzadigd gevoel.” Een echte win-win. Maar ongeacht welk ijsje je ook kiest: laat het vooral smaken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KIJK. Jumbo lanceert scanners die meten hoe rijp een avocado is
-
143 paaseitjes van 12 supermarkten en bekende merken onder de loep: welke smaak zit in welk papiertje?
Niets zo erg als dénken dat je een heerlijk paaseitje met melksmaak gekozen hebt om op te eten en vervolgens je tanden in een eitje met banaansmaak te zetten. De verpakkingen rond paaseitjes zien er leuk uit, maar ze zijn vooral misleidend. Ontdek in de grote HLN-paaseitjesgids de smaken achter de papiertjes van 143 paaseitjes van 12 verschillende supermarkten en bekende merken. -
Waarom moet je best een glas water drinken als je 's ochtends wakker wordt?
Een glas water drinken bij het wakker worden, zou wonderen doen voor je lichaam. Maar klopt dat ook? Wat zijn de voordelen? En is koffie dan te mijden? Diëtist Pieter Brughmans zet de feiten op een rij. “De pluspunten van ‘s ochtends water drinken, werken de hele dag door.” -
-
32 miljoen views voor rauwe melk op sociale media, want ‘gezonder dan melk uit de winkel’. Is dat waar?
-
PREMIUM
“De hele dag kleine slokjes drinken verstoort je immuunsysteem”: wat is intermittent drinking? Coach én nierspecialist geven advies
Drink jij de hele dag kleine slokjes, om uiteindelijk amper een halve fles op te hebben? “Dan heb je er baat bij om je dorstgevoel te resetten”, zegt intermittent living-coach Siebe Hannosset. “Bij intermittent drinking las je bewust momenten in waarop je écht voldoende drinkt.” Werkt dat echt? En hoeveel moet je dan wanneer drinken? Hannosset legt samen met nierspecialist An Deman uit hoe het zit. -
PREMIUMVoor jou getest
Hoe gezond zijn waterijsjes écht? Diëtiste proeft er 10 uit de supermarkt: “Dit ene ijsje bevat al 2 volledige suikerklontjes”
Heerlijk, zo’n verfrissend ijsje op een warme dag. Kies je zelf soms waterijsjes omdat je denkt dat die gezonder zijn dan een bol romig vanille-ijs? Diëtiste Sanne Mouha neemt 10 fruitige waterijsjes onder de loep om te ontdekken of dat wel klopt. “Hier zit suiker, suiker en nog eens suiker in”, vertelt ze over één ijsje uit de test. Scoren de andere negen beter? En waar moet je op letten als je de waterijsjes in je mandje legt? Ze proeft er 10 en velt haar oordeel. -
Livios
Zonnepanelen en thuisbatterij met stekker straks ook in België toegelaten? “Lagere kosten, maar ze leveren minder op”
-
PREMIUM
Luc Bellings proeft 10 potjes rijstpap en buist de helft, maar geeft een verrassende 9/10: “Dit proeft duidelijk naar vanille!”
-
OPROEP. Hoe vaak ga jij nog op restaurant? En pas je trucjes toe om te besparen?
Op restaurant gaan is 6,1 procent duurder dan een jaar geleden en zelfs 14,4 procent dan twee jaar geleden volgens Horeca Vlaanderen. Dat doet de rekening snel oplopen. Ga jij minder op restaurant? Of ken jij tips om zo goedkoop mogelijk uit eten te gaan? Dan wil HLN graag van jou horen. -
Waarom zit er soms plastic rond biologische groenten in de supermarkten?
Wanneer je in de supermarkt groenten kiest, zie je regelmatig biologische exemplaren verpakt in plastic. Niet bepaald biologisch: waarom koop je die aubergines dan bijvoorbeeld toch nog in verpakking? En hoe biologisch is dat dan nog? -
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras