Is sorbetijs echt gezonder dan roomijs?
In de zomer snakken we vaak naar een ijsje om af te koelen. Veel mensen die letten op hun lijn hebben dan de neiging om voor sorbetijs te gaan omdat dit gezonder zou zijn. Maar heeft dat wel zin? Is sorbetijs echt gezonder dan roomijs, of maken we dat onszelf alleen maar wijs? Diëtist Michaël Sels legt het ons uit.
“Een sorbetijsje is eigenlijk een soort smoothie waar siroop of suikerwater aan wordt toegevoegd voor het wordt bevroren”, steekt Michaël van wal. “Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo’n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er ‘slechts’ 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
“Maar let op”, waarschuwt de diëtist. “Geen van beide varianten is bevorderlijk voor de gezondheid. Of het nu gaat om extra suikers of vetten: het blijven altijd calorieën zonder veel voedingswaarden. Zeker als je weet dat 1 op de 2 Belgen kampt met overgewicht.” Al is dit alles heel merk- en productafhankelijk. “De ijsvariant van een Mars of Snickers heeft 150 calorieën, wat een pak minder is dan de ‘gewone’ Mars- of Snickers-repen. Bij een McFlurry zit je echter al snel aan 450 calorieën. Eet ijsjes dus niet voor je gezondheid, wel omdat ze gewoon superlekker zijn.”
Je kan een sorbet gezonder maken door zelf aan de slag te gaan. Als je het aandeel fruit verhoogt, haal je de suikers uit een natuurlijke bron.
DIY-alternatieven
Je kan een sorbet wel gezonder maken door zelf aan de slag te gaan. “Als je het aandeel fruit verhoogt, haal je de suikers tenminste uit een natuurlijke bron in plaats van uit de aanwezige siroop.” Bovendien kunnen veganisten en mensen met een prikkelbare darm of een lactose-intolerantie met een gerust hart een sorbet bestellen, terwijl dat bij roomijs iets moeilijker ligt. “Dan moet je al opletten dat je een plantaardige variant vindt – bijvoorbeeld op basis van soja. Maar ook die zijn meestal dubbel zo calorierijk als sorbets.”
Nog lager in energie in vergelijking met sorbet is het geliefde waterijsje. “Zo’n Calippo of een raket is eigenlijk niets meer dan bevroren limonade of cola. Doordat zo’n waterijsje wel 10 keer kleiner is dan een flesje frisdrank, bevat het amper 40 calorieën”, weet Michaël. “Er bestaan trouwens ook suikervrije varianten van deze ‘bevroren frisdrank.’”
Melkijs
Ben je geen fan van sorbet of waterijsjes, maar wil je toch op je gewicht letten? “Dan kan je roomijs vervangen door melkijs”, beveelt Michaël aan. “Deze variant is met 2,5 procent vet in plaats van 8 procent iets magerder, wat meteen ook de reden is waarom het iets minder goed wegsmelt op de tong.” Vergelijk maar eens het Icy Melkijs van Ijsboerke met zijn klassieke variant.
Wat tot slot ook erg ‘in’ is momenteel: de ‘Nicecream’. Bevroren fruit gemixt tot een ijsstructuur. “Deze ijssoort bestaat voor 100 procent uit fruit, terwijl een sorbet wettelijk gezien maar 15 procent fruit moet bevatten”, vertelt de UZA-diëtist. Een pak gezonder dus én vaak ook smeuïger. “Amper 10 procent van de Belgen eet genoeg fruit, en dan werkt een bolletje Nicecream wel een stuk motiverender dan een simpele appel. Doordat deze ijsdrank daarnaast boordevol vruchtvezels zit, heb je sneller een verzadigd gevoel.” Een echte win-win. Maar ongeacht welk ijsje je ook kiest: laat het vooral smaken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Een dieet om je bloedsuikerspiegel op peil te houden is verrassend eenvoudig”: endocrinoloog geeft 7 tips die helpen tegen energiedipjes
-
HLN Shop
SOS onkruid: hoe pak je het snel en eenvoudig aan? Met deze vijf toestellen is je tuin klaar voor de lente
Om van je buitenruimte opnieuw een paradijselijke place to be te maken, steek je best zo snel mogelijk de handen uit de mouwen. Dit hoeft evenwel niet het einde van je ontspannen weekendjes in te luiden: met het juiste gereedschap zie je meteen resultaat, zónder je uit de naad te moeten werken. HLN Shop stipt een handvol hulpmiddelen aan waarmee het onderhoud van je hof kinderspel wordt. -
KIJK. Getest: met de hond op restaurant: "Enkel de groentjes bleven liggen”
In Restaurant De Savoye in Knokke-Heist kan u samen met uw hond terecht voor een diner. Chef Ignace serveert er zijn ‘menu Wouf-Waf’, een maaltijd speciaal voor honden. Volgens de chef is er voldoende vraag naar. De hond Lucky mocht eens proeven van de speciale menu, dat bestaat uit gepofte, glutenvrije rijst, wat groenten en vers kwaliteitsvlees. De viervoeter kon het eten wel smaken, al bleven de groentjes toch liggen. -
-
Dadels zijn het eerste wat moslims eten tijdens ramadan om vasten te doorbreken: wat maakt die vrucht zo goed daarvoor?
-
Livios
Tropische tuin van Art en Eline ligt verborgen tussen de weilanden: “De koeien waren onze eerste aankoop”
Schotse hooglanders, schapen, tropische planten, een zitkuil en een zwembad van 14 meter lang. Art en Eline combineren het beste van twee werelden: het rurale karakter van de omgeving en hun woonst (een oude hoeve) met de luxe van nu. Kijk met bouwsite Livios mee binnen in deze unieke Vlaamse tuin. -
PREMIUM
Nu al Zeeuwse mosselen te koop, veel vroeger dan normaal: “Dankzij deze kweekmethode hebben we al mosselen met 27% vismassa”
Normaal gezien start het mosselseizoen eind mei, maar dit jaar vind je zelfs in maart al Zeeuwse mosselen in de rekken. Meestal krijgen we zo vroeg op het jaar eerder Deense mosselen, maar die vallen wel erg klein uit. We vroegen aan een mosselhandelaar en -kweker wat het verschil is in kwaliteit, en wat dit betekent voor de prijs en het aanbod in de supermarkt. -
PREMIUM
Welke witte supermarktwijnen onder de 10 euro zijn je geld waard? HLN-sommelier Sepideh proeft er 15 en deelt één 8/10 uit
-
PREMIUMVoor jou getest
Hoe gezond zijn waterijsjes écht? Diëtiste proeft er 10 uit de supermarkt: “Dit ene ijsje bevat al 2 volledige suikerklontjes”
-
PREMIUM
Dominique Persoone proeft 12 paaseitjes uit de supermarkt: “5 miskopen, maar 3 eitjes krijgen topscore”
De winkels liggen er vol van, maar het ene paaseitje is het andere niet. Zowel niet qua smaak als qua prijs. “Veel eitjes smaken naar vet en suiker, níét naar chocolade”, vertelt topchocolatier Dominique Persoone. Hij proeft twaalf eitjes van melkchocolade uit de supermarkt: vijf ervan buist hij genadeloos. Gelukkig vindt hij ook twee eitjes die een 8/10 en 9/10 waard zijn. “Dit lijkt op chocolade met ‘rice krispies’-ontbijtgranen.” -
Wat is de impact van koffie op je cholesterol?
Zweer jij ook bij een kopje koffie om de dag te starten en is het jouw ultieme bondgenoot tegen een middagdip? Dan heb je misschien al de opmerking gekregen dat zo'n bakje troost slecht zou zijn voor de cholesterol. Maar klopt dat wel? Wij vroegen het aan Michaël Sels, diëtist van het UZA. “Koffie kan ook positieve effecten hebben.” -
Deze rode 'superfood' kan je sportprestaties verbeteren: "Wordt al gebruikt in wielerwereld”