Jonas Hamers / ImageGlobe

Extra druk op eerste avond van nieuwe circulatieplan in Brussel: "Mensen moeten letterlijk nog hun weg zoeken"

Het is op de eerste avond dat het nieuwe circulatieplan in Brussel-centrum in werking is getreden, drukker dan gewoonlijk op de weg. Dat zegt verkeersexpert Hajo Beeckman. Het nieuwe circulatieplan bant doorgaand verkeer uit de zogenoemde Vijfhoek in de hoofdstad.

“Omdat automobilisten sinds vandaag niet langer met de wagen dwars door de binnenstad kunnen, zijn ze verplicht om over de kleine ring te rijden als ze een bestemming aan de andere kant van de binnenstad willen bereiken. Dat veroorzaakt meer verkeersdrukte”, ziet verkeersexpert Hajo Beeckman.

“Vooral vanavond zijn de files langer dan op een gewone dinsdagavond in de zomervakantie. Tussen de Troontunnel en de Annie Cordy-tunnel zijn er in beide richtingen vertragingen van een half uur. Het autoverkeer zit ook vast op het traject van het Zuidstation tot aan het kruispunt met de Dansaertstraat.”

BEKIJK - Het is drukker dan gewoonlijk op een dinsdagavond tijdens de zomervakantie in Brussel-centrum:

Videospeler inladen...

Op de kleinere wegen in het centrum gaat het plaatselijk eveneens traag. “Onder meer omdat mensen letterlijk nog hun weg moeten zoeken in het nieuwe systeem van circulatielussen en nieuwe éénrichtingsstraten”, aldus Beeckman.

Statuut

De Vijfhoek is een drukbezocht gebied in Brussel Stad van ongeveer 4,6 km², en bevat onder meer het historische centrum met de Grote Markt, het koninklijk paleis en de Marollen. Ook heel wat musea en cultuurhuizen zijn er gevestigd. 

Vanaf vandaag geldt er dus een nieuw circulatieplan waarbij het doorgaande verkeer uit de Vijfhoek gebannen wordt. Een zestigtal straatjes en pleintjes zijn zo van statuut gewijzigd. "Dat kan van rijrichting zijn, dat kan een fietsstraat zijn, dat kan een voetgangerszone of een zone met beperkte toegang zijn", aldus  schepen van mobiliteit Bart Dhondt (Groen).

Meest gelezen