VIDEO. Buurtwegenactivist slaat opnieuw toe: gemeente moet binnenkort misschien 3.400 euro per dag aan dwangsommen betalen

Buurtwegenspecialist Marc Van Damme heeft opnieuw toegeslagen. Het stadsbestuur van Aarschot moet van de rechter 34 trage wegen in deelgemeente Langdorp opnieuw vrijmaken. Als dat niet binnen de twee jaar gebeurt, riskeert ze een dwangsom te moeten betalen van 100 euro per weg per dag. Of in het slechtste geval dus 3.400 euro per dag.

stl

Van Damme strijdt al jaren tegen buurtwegen die om allerhande redenen niet meer toegankelijk zijn en sleept in het Leuvense geregeld gemeentebesturen voor de rechtbank. In het merendeel van de gevallen krijgt hij gelijk en moeten gemeentebesturen tienduizenden euro's aan dwangsommen betalen. Zo diende hij onder meer al klacht in tegen de Vlaams-Brabantse gemeenten Bertem, Bierbeek, Kortenberg, Huldenberg,Tielt-Winge, Holsbeek en Lubbeek. In Holsbeek kon hij zelfs een schadeclaim van in totaal 150.000 euro bekomen.

En nu is dus Aarschot opnieuw aan de beurt. Concreet pikt Van Damme het niet dat dat de doorsteek van tientallen paden van trage wegen is verdwenen. Hij wil dat de gemeente de wegen herstelt volgens een plan van de Buurtwegenatlas van 1871. "De wegen zijn interessant voor kinderen die veilig naar school willen stappen én voor wandelaars", aldus Van Damme aan ROB TV.

Geld

Omdat Aarschot nog steeds niet op de eis van Van Damme is ingegaan, sleepte hij de stad voor de rechter. En die gaf hem dus gelijk. In 2014 won Van Damme ook al eens een gelijkaardige zaak tegen Aarschot. Volgens hem riskeert de stad in dat dossier straks honderdduizenden euro's dwangsommen te moeten betalen. Van Damme zegt echter dat het hem niet om het geld te doen is. "Als we tot een akkoord kunnen komen, ben ik tevreden."

Het bestuur van Aarschot overweegt om in Cassatie te gaan tegen het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen