AFP or licensors

Miljoenen Filipijnse studenten mogen na twee jaar opnieuw naar school: "Eindelijk opnieuw plezier"

In de Filipijnen mogen bijna 27 miljoen studenten na twee jaar afstandsonderwijs opnieuw naar school. Daarmee is de eilandengroep één van de laatste plaatsen ter wereld die fysiek onderwijs hervat sinds de uitbraak van het coronavirus. De heropstart van de lessen verloopt er echter niet helemaal vlekkeloos. 

Miljoenen Filipijnse studenten mochten vandaag voor het eerst sinds twee jaar opnieuw fysiek naar de les sinds het begin van de coronapandemie. Zo'n 24.000 publieke scholen, bijna de helft van alle Filipijnse scholen, starten er vandaag opnieuw met lessen na de lange periode van afstandsonderwijs.

Hoge ongeletterdheid

De Filipijnse overheid kampt bij de heropstart met heel wat problemen. Eerst en vooral is het Filipijnse onderwijssysteem overbevraagd. Er zijn simpelweg niet genoeg plaatsen en lokalen voor alle studenten. Het onderwijs kampt er al langer met een plaatstekort, maar het Departement Onderwijs wil nu voorkomen dat scholen de voedingsboden vormen voor nieuwe uitbraken van het coronavirus. Daardoor wil het het aantal studenten per lokaal tot een minimum beperken en worden klassen in drieën opgedeeld. Helaas blijken scholen daar nu onvoldoende plaats voor te hebben.

Vroeger hadden we veel plezier. Nu kan dat opnieuw!
Macahilig, een 11-jarige student

Daarnaast heeft de onderwijsinfrastructuur te lijden gehad onder heel wat aardbevingen. Vorige maand nog kostte een aardbeving van 7 op de schaal van Richter aan vijf mensen het leven. Zo'n 1.000 scholen kunnen door die aardbeving de deuren niet openen. Dat is een groot probleem voor de Filipijnen, want heel wat kinderen zijn er analfabeet. Voor het aanbreken van de coronapandemie lagen die cijfers al zorgwekkend hoog. Uit cijfers van de Wereldbank bleek dat ongeveer 9 op de 10 kinderen er lijden aan "leerarmoede". Men vreest dat door de lange sluiting van de scholen die cijfers alleen nog maar zullen verergeren. 

BEKIJK - Leerlingen reageren enthousiast op de heropening van de scholen:

Videospeler inladen...

De Filipijnse senator Joel Villanueva juicht de heropening van de scholen toe, maar benadrukt dat die gepaard moet gaan met echte verbeteringen op het terrein. "Het tijdperk waarin we te weinig klaslokalen hebben, tafels en stoelen moeten delen en lessen organiseren in de schaduw van bomen moet nu voorgoed achter de rug zijn", zei hij. 

Groot enthousiasme

Het coronavirus heeft de eilandengroep lang in zijn greep gehad. De Filipijnen horen bij één van de zwaarst getroffen regio's in Zuidoost-Azië. Onder president Rodrigo Duterte kenden de Filipijnen één van de langste lockdowns door het coronavirus ter wereld. Op de schoolbanken zullen de studenten wel nog mondmaskers moeten dragen. Ook de handen moeten geregeld worden ontsmet.

Toch is het enthousiasme bij de leerlingen groot. "Vroeger hadden we erg veel plezier", vertelt Micahilig, een 11-jarige student, aan AFP. "Nu kan dat opnieuw." In de stad Zamboanga raakten 29 mensen gewond toen duizenden leerlingen zich door de poort van een middelbare school wurmden. 

Ouders zien hun kinderen voor het eerst sinds lang weer naar school gaan. Dat zorgt her en der voor een traantje...
AFP or licensors

Meest gelezen